Vijesti / Društvo

javna tribina

U Novom Marofu održana tribina 'Utjecaj spalionice u Podrutama na okolna mjesta Grada Novog Marofa'

U Novom Marofu održana tribina 'Utjecaj spalionice u Podrutama na okolna mjesta Grada Novog Marofa'

Govorili su Stanko Uršić i Siniša Jenkač.

Eko udruga „Naš zavičaj“ bila je organizator je javne tribine pod nazivom „Utjecaj spalionice u Podrutama na okolna mjesta Grada Novog Marofa„. U velikoj dvorani Kulturnog centra Ivan Rabuzin pred osamdesetak zainteresiranih govorili su prof. Stanko Uršić, predstojnik Zavoda za fizikalnu kemiju Farmaceutsko- biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i gradonačelnik Siniša Jenkač.

U uvodnom govoru nazočnima se obratio predsjednik Eko udruge „Naš zavičaj“ Ivica Đurkan.

„Prije kratkog vremena slučajno je procurila vijest da se u krugu privatne tvrtke Omega nalazi peć za pirolizu, te da će biti takvih još. Na sam spomen spaljivanja zazvonilo je u mještanima zvono na uzbunu. Zašto? Zato jer smo ne tako davno, prije desetak godina već bili prevareni. Pojavom BBS-a imali smo obećanje kako će sve biti bezopasno, zaposliti se ljudi što je pohvalno, a onda hladni tuš. Gomilanje smeća, smrad, neadekvatno filtriranje kemikalija i da ne nabrajam dalje. I kad se pojavila ideja o spalionici, mještani su se digli i rekli odlučno NE! Trajala je bitka za zdravlje dulje vrijeme, ali naši roditelji nisu odustali i uspjeli su zaustaviti ekološku bombu. Danas se ponavlja se povijest. Samo je termin spalionice zamotan u novi celofan pod imenom pirolize. I laici znaju da ništa nije bezopasno gdje se spaljuje otpad. Pogotovo smo nepovjerljivi kad nam se serviraju priče o takvim spalionicama u Austriji ili Njemačkoj. Da, vjerujemo da je to možda i moguće, ali to su zemlje gdje se poštuju svi zakoni i propisi. Ali mi živimo u Hrvatskoj gdje kojekakvi, pod navodnicima, menadžeri u utrci za brzom i velikom zaradom stručno izigraju sve propise. Neka znaju ti menadžeri koji misle, lako ćemo s njima, da će naići na zid. Ova mala oaza mira, ljepote zdravog okoliša pruža perspektivu za zdrav suživot čovjeka i prirode i ne damo nikome da zbog privatnih interesa vođenih profitom to naruši“ naglasio je Đurkan.

Gradonačelnik Jenkač u svom je izlaganju dao prikaz onoga što se zadnjih godina radi po pitanju zbrinjavanja otpada na području Grada Novog Marofa te planova u bližoj budućnosti, kako bi se povećao postotak recikliranog otpada. Odgovarajući na pitanje jednog od sudionika tribune, o tome podržava li rad Eko udruge “Naš zavičaj” u svjetlu protivljenja instaliranja spalionice u Podrutama, Jenkač je odgovorio da podržava rad udruge.

Prof. Stanko Uršić opširno je prezentirao svoje znanje o aktualnoj problematici o zbrinjavanju otpada. Za pokušaj instaliranja spalionice u Podrutama rekao je da je to suluda ideja i da ta tema ne zaslužuje da se o njoj uopće govori.

- Ono što je izuzetno važno i o čemu moramo posvetiti pažnju, je voditi izuzetno brigu o otpadu i da od njega ne stvaramo smeće, jer se ono ne može reciklirati. Na taj način vodimo i brigu o generacijama koje dolaze iza nas. Važno je što ćemo ostaviti našim nasljednicama i kakva će biti njihova kvaliteta života u tom pogledu - naglasio je prof. Uršić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video