Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

U 17. stoljeću Varaždinci nezakonito smijenili gradskog suca i magistrata

U 17. stoljeću Varaždinci nezakonito smijenili gradskog suca i magistrata

Komisija se nije složila s građanima...

5.10.1858. U Varaždin je došao dijeliti svetu potvrdu kardinal rimske crkve i zagrebački nadbiskup doktor Juraj Haulik. Kod kapelice svetog Roka na Zagrebačkoj cesti kardinala su dočekali zastupnici gradskog poglavarstva a riječi dobrodošlice uputio mu je gradonačelnik Varaždina Ivan Nepomuk Vinković. U pratnji 30 kočija kroz špalir građana kardinal Haulik stigao je do župne crkve svetog Nikole gdje ga je pozdravilo mnoštvo Varaždinaca i glazba građanske čete. Uveče mu je priređena bakljada sa više stotina baklji. Drugog dana sveta misa i krizma počela je u osam ujutro i trajala do podneva. Doktor Juraj Haulik bio je dobrotvor koji je darovao varaždinski Uršulinski samostan sa 18 000 forinti za školovanje djevojčica.

5.10.1606. Nadvojvoda Matija utemeljio je komisiju radi ispitivanja okolnosti kako je došlo do smjene varaždinskog gradskog suca i magistrata. U komisiji su bili zagrebački biskup Šimun Bratulić, grofovi Ivan Drašković i Tomo Erdödy. Komisija je zaključila kako su sudac i članovi magistrata nezakonito smijenjeni od strane varaždinskih građana pa su vraćeni na svoje dužnosti.

~~~

5. listopada 2000. na petom Sajmu lov, ribolov, priroda i turizam u Varaždinu po prvi je puta u Hrvatskoj postavljena jedinstvena izložba ljekovitog bilja. Na izložbi je prikazano preko 70 različitih vrsta ljekovitog bilja i to živih biljaka, sušenih biljaka i pripravaka od ljekovitog bilja. Tako su posjetitelji Sajma mogli naučiti različita ljekovita svojstva biljka s kojima se svakodnevno susreću u svojem okolišu ili na stolovima, jer su pokazana i ljekovita svojstva voća i povrća. Uz svaku je biljku bilo istaknuto njezino stanište, uzgoj, način uporabe i vrijeme branja, te ljekovitost. To je bila prva od četiri samostalne autorske izložbe ljekovitog bilja na sajmovima Lov, ribolov, priroda i turizam autorice Gordane Foder.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video