OKUSI ZAVIČAJA Učenice Gospodarske škole na Hvaru predstavile varaždinski kraj

Na 10. Nacionalnoj smotri turističke kulture na Hvaru – ‘Okusi i mirisi mog zavičaja’, koja se održavala od 13. do 15. listopada, varaždinski kraj predstavila je Gospodarska škola Varaždin prezentacijom ‘Okusi i mirisi varaždinskog kraja.’

U predstavljanju su sudjelovale učenice Ana Horvatić i Lucija Hrg, ravnateljica Katica Kalogjera Novak, profesorica Nevenka Vukašinović te mentorica Nadica Kolarić. Učenice su prezentirale enološku i gastro baštinu te glazbenu baštinu Varaždinske županije.

Važan dio prezentacije gastro baštine bilo je predstavljanje izvornog posuđa sjeverozapadne Hrvatske cimpleti, protvani, bidre, posude za čuvanje hrane te bočice za bučino ulje.

Svo posuđe nastalo je u Učeničkoj zadruzi Sunce Gospodarske škole Varaždin. Posuđe je od gline, a izrađuje se u školskoj radionici koja je opremljena lončarskim kolima i keramičkom peći.

– Sudjelovanje na manifestaciji turističke kulture veliko je iskustvo u promicanju kreativnosti i inovativnom radu na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog zavičaja – rekla je Nadica Kolarić, mentorica.

– Iznimno smo ponosne što smo imale priliku sudjelovati na takvoj manifestaciji jer smo stekle nova znanja i iskustva koja su nam, s obzirom da smo učenice turističke gimnazije i buduće djelatnice u turizmu, potrebna za očuvanje kulturne baštine – nadovezale su se učenice Ana i Lucija.

Gospodarska škola Varaždin ima bogat program izvannastavnih aktivnosti. Tako su 4. i 5. listopada ove godine već osvojili 3. nagradu na 29. državnoj smotri učeničkih zadruga u kategoriji istraživačkih radova.

Nagradu im je donijela prezentacija pod nazivom ‘Cinkuš – novi suvenir utemeljen na tradiciji varaždinskog kraja.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije