Vijesti / Društvo

film kerekesh teatra

'Marginalci' obaraju rekord gledanosti, Kerekeš: Od HAVC-a smo dobili 0 kn, nismo bili dobri'

'Marginalci' obaraju rekord gledanosti, Kerekeš: Od HAVC-a smo dobili 0 kn, nismo bili dobri'
Jurica Galoic/Pixsell

'Publika je prepoznala naš slobodan humor', ističe Kerekeš.

Ni desno ni levo nego Črevo. To je izmišljeno selo, i mjesto radnje hrvatske komedije koja u kinima ruši sve rekorde gledanosti - radi se Marginalcima. 

Organiziramo akciju "Zbogom oružje", a doma imamo još artiljerije za pola ulice. Oplakujemo susjeda s kojim nismo cijeli život mogli popit ni jedan gemišt. Branimo prava homoseksualaca, ali molimo Boga da nam je obitelj heteroseksualna. Bolnice nam se urušavaju, no zato imamo jako čvrste spomenike našoj Domovini. Sve su to Marginalci, film o hrvatskoj svakodnevici - od afera, preko primitivizma, do licemjerja.

O komediji koja obara sve rekorde gledanosti Mojmira Pastorčić razgovarala je u RTL Direktu s Janom Kerekešom koji u filmu glumi mladog i nadobudnog novinara.

- Čast mi je da sam na svom budućem radnom mjestu - odmah je pozdravio Kerekeš.

Kakav je Silvio novinar?

Nadobudan, pokušava biti profesionalan , ali što film ide prema kraju, to mu je sve teže.

Je li on tipičan hrvatski novinar ili to nije bio pokušaj?

Tipični po tome što voli puno popit, šalim se...

Tko su Marginalci, jeste vi marginalac?

Ja sam marginalac, svi oni koji 30 godina očekuju od Lijepe naše da će stvari krenuti na bolje, ali one se jako sporo kreću ili ne kreću. Zapravo su svi marginalci oni koji bi htjeli da nam bude bolje.

Mjesto radnje je Črevo, je li film o tome kako je teško živjeti u malom mjestu, u tom "črevu"?

Sigurno. Hrvatska, malo mjesto i puno je takvih malih mjesta u kojima igramo i predstave. Nije to samo Zagreb, i Varaždin je Hrvatska i marginalci su stvarno po cijeloj Hrvatskoj.

Kako je raditi s ocem, on je redatelj?

Odličan je, ja ga znam od rođenja. Tata je profi, jako je posvećen onome što radi i sve radi sa srcem.

Je li film smiješan?

Sudeći po reakcijama, definitivno, kad se publika smije 70 puta, to se rijetko čuje i na velikim skupim filmovima.

Zašto su srpski i bosanski filmovi smješniji ili nije tako?

Slobodniji su i nadam se da su Marginalci išli u tom smjeru prema slobodnom humoru malog čovjeka s velikim problemima i vjerojatno je zato publika to prepoznala, došla u kino širokih ruku.

Zanimljivo je što imate odlične brojeve, najgledaniji ste film ove godine, imate odličan start - 30.000 u nekoliko tjedana?

U samo tri tjedna, Marginalci su itekako još u kinima, rasprodane dvorane u Zagrebu i Varaždinu. Sljedeća dva tjedna ključna su, ali ovaj vikend idemo zakucati tu brojku, potvrdit taj status.

Ne može se reći da hrvatska publika obožava domaće filmove?

Treba publiku nadviknuti i što rjeđe podvaljivati mačka u vreći. Ako se najavljuje komedija, onda to mora i biti, da se smiju, a ne da izlaze iz kina s upitnikom. Mislim da su marginalci ništa drugo, ne zanima nas je l' film dobar ili loš, nego je li smiješan.

HAVC - niste dobili ni kunu od njih?

Otprilike smo dobili nula kuna, javili se tri puta na natječaju i rekli da to nije dovoljno dobro. Mislim da su sad pozitivni brojevi i komentari pokazali da su bili u krivu.

Je li pomoglo što je film na narječju, jednostavnije je biti smiješan?

Ne znam kaj bi vam rekel, al mi se razmemo. Bili smo v Oseku, Vukovaru, si su se smijali na v istim mestima. Tak da ja ne razmem v čemu bi tu bil problem u kajkavskom?

Ovih dana pričaju svi o Kate Beckinsale koja glumi u Zagrebu. Je li normalno da su na pet dana zatvorili Zagreb, da ne voze tramvaji?

To je u redu, lepo to treba tak napraviti, oni su dobili malo više penez nego mi, oko 10 hiljada kuna više, ali to je lepo, kad auti letiju to je kak bi rekel... suvremeno.
To treba tako biti, možda na deset dana zaprti, nitko nemre doma, v krčmu, v školu to bi bilo jako lepo.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.