Vijesti / Društvo

JAVNI PRIJEVOZ

Varaždin nabavlja nove autobuse: 'Bit će ili električni ili na vodik'

Varaždin nabavlja nove autobuse: 'Bit će ili električni ili na vodik'
Ilustracija

Halapljive dizelaše, barem dio njih, namjerava se zamijeniti čišćom tehnologijom.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj najavio je da će se Grad javiti na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji osigurava puni iznos sredstava za nabavku novih vozila za javni prijevoz.

- Natječaj će biti raspisan početkom prosinca, ciljano samo za devet gradova koji imaju javni prijevoz. Vjerujem da ćemo dobiti šest-sedam novih autobusa. Još imam dvojbi jedino oko toga hoće li biti električni ili na vodik. Ja mislim da je vodik gorivo budućnosti – rekao je Bosilj za VTV.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Otkrio je i da postoji 'jedna velika njemačka investitorica' zainteresirana za ulaganje u Varaždinu, a ta je industrija povezana upravo s tehnologijom vodika.

- Ona bi u Varaždinu željela raditi prvo postrojenje za vodik u Hrvatskoj. Tako da bismo to zajedno mogli uobličiti u jednu lijepu priču – razmišlja gradonačelnik.

Postojeći autobusi, koji su kupljeni rabljeni u vrijeme bivše vlasti, posve su 'izrabljeni', kako je rekao gradonačelnik. Jednom prilikom je iznio podatak da troše 27 litara dizela na stotinu kilometara. Osim toga, riječ je o gorivu koje iz ekoloških razloga polako postaje prošlost. Prljavi dizel tako bi uskoro u javnome prijevozu mogla zamijeniti ne električna energija, nego čak vodik, ako se ispune Bosiljeve namjere.

Idući je korak da javni prijevoz zaista zaživi, jer zasad se ne može reći da se Varaždinci mnogo voze busekima. Bosilj je iznio svoju viziju smanjivanja privatnog prijevoza nauštrb javnog. Kako to točno provesti, nije precizirao. Jedina mjera koju je najavio je ta da će od Nove godine prijevoz biti besplatan za umirovljenike.

 

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.