Vijesti / Društvo

Grad Varaždin

Varaždinsko Dječje gradsko vijeće dalo prijedloge za poboljšanje škola, Bosilj: 'Sve sam zapisao'

Varaždinsko Dječje gradsko vijeće dalo prijedloge za poboljšanje škola, Bosilj: 'Sve sam zapisao'
Goran Stanzl/Pixsell/Varaždinski.hr/ilustracija

Obnova igrališta, sanacija krovišta, adaptacija kuhinje, nadogradnja škola, više biciklističkih staza - samo su neke od želja varaždinskih osnovnoškolaca.

Dječje gradsko vijeće Grada Varaždina održalo je u ponedjeljak, 21. studenoga 2022. godine redovnu sjednicu. 

Sjednici, koju je vodio predsjednik Lovro Ledenko uz dugogodišnju koordinatoricu Dječjeg foruma Dubravku Novak, prisustvovao je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Članovi Dječjeg gradskog vijeća na početku sjednice gradonačelniku su uputili više prijedloga i želja, te izrazili potrebe djece, odnosno učenika varaždinskih osnovnih škola.

Između ostalog, uz zahvalu što učenici dobivaju besplatne radne bilježnice i materijale, što je osigurana prehrana za sve učenike, produžen boravak te nastavljen rad pomoćnika u nastavi te obnovljene pojedine škole, djeca su gradonačelniku predstavila mnoge druge prijedloge.

Primjerice, u 1. OŠ tako bi željeli urediti školsko igralište i staviti gumenu podlogu, u 2. OŠ poželjeli su da se iscrtaju sportska igrališta, a također su zatražili i povećanje sigurnosti u prometu.

Forumaši 3. OŠ zatražili su nadogradnju škole te povećanje sigurnosti djece u prometu.

Učenici 4. OŠ obavijestili su gradonačelnika o potrebi sanacije krovišta, zatražili adaptaciju školske kuhinje i izgradnju učionice na otvorenom, a voljeli bi i više uređenih biciklističkih staza. 

Forumaši 5. OŠ stavili su naglasak na uređenje manjeg igrališta za polaznike produženog boravka, a čak su zamolili da im se kupe boje kojima bi sami uredili zidove škole.

Šesta OŠ ukazala je na potrebu održavanja o obnavljanja dječjih igrališta i igrala te postavljanje gumenih podloga kao i pitke vode na igralištima. Forumaši iz nekoliko škola također pohvalili su uvođenje dječjeg participativnog proračuna, a istaknuli su  i želju da se konačno riješi problem baliranog otpada na ulasku u grad.

Odgovarajući na dječje upite, gradonačelnik Neven Bosilj prihvatio je sve prijedloge i najavio kako će veći planovi poput dogradnje škola ili uređenja vanjskih učionica biti uvršteni u planove te je dodao: 

- Zapisao sam sve što ste vi rekli, dobio sam i sva vaša pisma. Vjerujem da sve to što ste tražili ćemo uspjeti realizirati. Druge godine kada se opet ovako nađemo moći ćemo reći: 'super da smo sve to uradili!', a vi ćete ponovo doći s novim idejama. Dobro je da imate ideje, moja je želja da ih imate što više i da se vaš glas čuje – završio je gradonačelnik Neven Bosilj svoje obraćanje članovima Dječjeg gradskog vijeća. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.