Vijesti / Društvo

TZ područje centar svijeta

Turistička zajednica područja Centar svijeta partner na međunarodnom projektu CuraCult

Turistička zajednica područja Centar svijeta partner na međunarodnom projektu CuraCult
Goran Štimec

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.983.599,95 eura.

Projekt CuraCult ima za cilj povezati dionike u partnerskim regijama s njihovom publikom te je direktno usmjeren na muzeje.  Nositelj projekta je Sveučilište primijenjenih znanosti Hof iz Njemačke, dok su partneri iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije. Ukupna vrijednost iznosi 2.983.599,95 eura i projekt je prijavljen u okvirima programa Interreg Danube.

Opći cilj projekta je valorizacija postojećih kulturnih dobara, znanja i lokalnog kulturnog nasljeđa kroz stvaranje zajedničkih baza podataka i informacija koje će se obrađivati i primjenjivati kroz korištenje umjetne inteligencije. Projektom će se pozitivno utjecati na privlačenje turista, širenje informacija i jačanje vidljivosti postojećih znamenitosti u pretežno ruralnim regijama te na pokretanje i poticanje dijaloga između različitih supkulturnih skupina i smanjenje barijera s kojim se sve partnerske regije suočavaju na političkoj, obrazovnoj i svakodnevnoj razini.

Projekt predviđa prikupljanje i analiziranje digitalnih meta-podataka kojima partneri mogu pristupiti, zatim će se podaci uvoditi u sustav za preporuke koji je zamišljen kao pilot projekt koji će funkcionirati tako da će se prikupljeni podaci obraditi i koristiti kao preporučitelj sadržaja u muzejima. Intencija je da posjetitelj koristi te podatke u realnom vremenu, da kroz vizualne prijenose podataka postane svoj vlastiti muzejski kustos te da stvori dodatan sadržaj koji se može ponovo obrađivati i reproducirati na različite načine za druge posjetitelje.

Iz Turističke zajednice područja Centar svijeta navode da im je ovaj projekt prvi međunarodni projekt koji je prijavljen ove godine i da se rezultati očekuju sredinom 2023. te da su već sad krenuli s razradom novih ideja i projekata koje će prijaviti slijedeće godine na programe Interreg Europe i Centralnu Europu. 

Najnovije

Reci što misliš!