Vijesti / Društvo

vž kalendar

Varaždin je postao jedan od glavnih obrambenih gradova od prodora Turaka

Varaždin je postao jedan od glavnih obrambenih gradova od prodora Turaka

Nova gradska barutana sagrađena je i data na korištenje 25. studenog 1902. godine.

25.11.1832. U Varaždinu je u 55. godini života umro Ivan plemeniti Sangilla, vlasnik prve stalne tiskare u gradu. Sangilla se rodio u Beču i po majčinoj liniji potomak je čuvenog njemačkog viteza Freundsberga. Knjigotiskarski i bakrotiskarski zanat izučio je u Beču, radio je u Lubljani i Grazu, a u Varaždin je došao 1820. godine s dozvolom kralja da može otvoriti tiskaru. Sangillova tiskara bila je u prizemnici preko puta stare zgrade gimnazije. Tijekom dvanaest godina djelovanja u Varaždinu Sangilla je tiskao knjige na hrvatskom i njemačkom jeziku, objavio je prvu povijest slobodnog i kraljevskog grada Varaždina koju je napisao Ladislav Ebner. Po smrti tiskaru je preuzeo njegov zet Josip plemeniti Platzer.

25.11.1902. Tijekom 15. i 16. stoljeća u vrijeme najveće opasnosti od prodora Turaka u Europu, Varaždin je postao jedan od glavnih obrambenih gradova. Zgrada žitnice uz Stari grad pretvorena je u oružanu iz  koje je oružjem i municijom opskrbljivana vojna posada u tvrđavama slavonske granice. Krajem 19. stoljeća Varaždin je ostao bez vlastite oružane i barutane pa je dinamit i barut kupovan u Čakovcu, Ptuju i Ormožu. Nova gradska barutana sagrađena je i data na korištenje 25. studenog 1902. godine.

25.11.1987. U Varaždinu je umrla pravnica Laura Jurinac, sutkinja varaždinskog Okružnog suda. Rođena je u Varaždinu 1909.godine, gimnaziju je maturira u Varaždinu, pravo je diplomirala u Zagrebu. Bila je jedna od prvih hrvatskih pravnica koja  je radila kao sutkinja i tijekom niza godina sudila je optuženima za najteža krivična djela. Laura Jurinac, inače kći poznatog varaždinskog znanstvenika profesora Adolfa Jurinca, kao sutkinja stekla je velika ugled kod kolega sudaca i varaždinskih građana.

STUDENI 1967. Krajem studenog 1967. na dijelu gradske tržnice, uz ogradu prema Preradovićevoj ulici, varaždinski "piljari" morali su zamijeniti svoje drvene stolove sa deset specijalnih natkritih kioska. Naime, sanitarna inspekcija je stavila svoj veto na drvene stolove jer su bili nehigijenski i nisu se mogli održavati u potrebnoj čistoći. Novi kiosci bili su izrađeni od aluminija i metalnih ploča tako da ih je bilo moguće svakodnevno prati mlazovima vode. Svaki je kiosk imao i zatvoreni spremišni prostor.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video