Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan u Varaždinu je umro glumac Franjo Majetić

Na današnji dan u Varaždinu je umro glumac Franjo Majetić
YouTube screenshot

Majetić je veliku popularnost stekao ulogom gospodina Šafraneka u filmu 'Tko pjeva zlo ne misli'...

29.11.1902. U Ludbregu je rođen Radovan Damaška, farmaceut, znanstvenik. Bio je tehnički direktor zagrebačke tvornice lijekova "Pliva", jedan od utemeljitelje "Farmaceutskog glasnika". Autor je brojnih znanstvenih radova s područja farmakoterapije. Umro je 1989. godine.

29.11.1967. Doživjevši duboku starost, u 90. godini umrla je u Pragu Gabrijela Horvatova, operna primadona. Rodila se u Varaždinu, u učiteljskoj obitelji. Gabrijela je prvu glazbenu poduku dobila u rodnom gradu, a školovanje je nastavila u Zagrebu gdje je u Glazbenom zavodu diplomirala iz klavira i pjevanja. Sa 19 godina angažirana je u Zagrebačkoj operi i prvi nastup ima u operi "Faust". Odmah zatim pjeva naslovnu ulogu "Karmen". Godine 1900. angažirana je u operi u njemačkom Bielitzu pa Kölnu i Düsseldorfu. Njen nastup u Pragu 1903. godine toliko je oduševio Pražane da su je kao glavnu opernu zvijezdu angažirali u "Narodnom divaldu". U Pragu ostaje do smrti. U dugoj karijeri Gabrijela Horvatova pjevala je s najslavnijim svjetskim partnerima: Šaljapinom, Baklanovom, Tinom. Nastupala je u oko 220 uloga. Trajno je bila vezana uz rodni grad i često je dolazila u Varaždin.

29.11.1967. Otvorena je dvadeset prva po redu, tradicionalna izložba radova slikara i kipara Hrvatskog zagorja i Međimurja. Otvorenje izložbe bilo je u prostorijama Galerije slika gradskog muzeja u Varaždinu. Dvadeset i jedan autor izložio je ukupno radova, slika i skulptura te intarzija. Na izložbi su, između ostalih, sudjelovali i slikari Vera Kuntner, Slavko Jagačić, Đuro Mihinjač, Nenad Opačić, Ivo Režek, Miljenko Stančić, Stjepan Stolnik i drugi.

29.11.1991. U Varaždinu je umro glumac Franjo Majetić. Rođen je 1923. godine u Zagrebu. Bio je angažiran u kazalištima u Varaždinu, Zadru, Puli, Osijeku. Nastupao je s "Histrionima i u Teatru ITD. Majetić je veliku popularnost stekao ulogom gospodina Šafraneka u najboljem hrvatskom filmu "Tko pjeva zlo ne misli", zatim u filmovima "Vlakom prema jugu", "San o ruži" i televizijskoj seriji "Gruntovčani".

STUDENI 1986. Krajem studenog 1986. godine u Novom je Marofu otvorena jubilarna izložba likovnih radova tada vodećeg slikara naive Ivana Rabuzina. To je bila najveća retrospektivna izložba umjetnikovih radova. Izloženo je bilo oko 400 uljanih slika, akvarela, crteža, grafika i drugih vrijednih radova. Ovom izložbom umjetnik je bio obilježio tridesetu godišnjicu izlaganja.

Najnovije

Reci što misliš!