Vijesti / Društvo

grad ludbreg

FOTO Četrnaest predstava, 87 glumaca amatera, puna dvorana i puno smijeha na 15. Festivala kajkavske komedije u Ludbregu

FOTO Četrnaest predstava, 87 glumaca amatera, puna dvorana i puno smijeha na 15. Festivala kajkavske komedije u Ludbregu
Grad Ludbreg

Festival je zatvorila predstava 'Život posle korone'.

Posljednjeg četvrtka u studenom, točno u 18 sati, u novoj ludbreškoj dvorani započeli su dugoočekivani 'Dani Mladena Kerstnera'. Riječ je Festivalu kajkavske komedije koji se održava u čast poznatog hrvatskog književnika, scenarista i promicatelja kajkavske književne riječi, rođenog Ludbrežanina Mladena Kerstnera, a koji za cilj ima promovirati amatersko stvaralaštvo i amaterske glumačke družine koje njeguju kajkavsku komediju.

Prije nego što su glumci stali na pozornicu, publici se obratio začetnik festivala, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje Ludbreg, Branko Dijanošić i poželio im dobru zabavu i puno smijeha na ovogodišnjem festivalu.

Voditelji festivala, Matea Maltarić i Aleksandar Horvat, najavili su potom prvu ovogodišnju predstavu. Bila je to predstava 'Vozel' glumačke skupine OŠ Ludbreg.

- Naša skupina broji do deset članova. Uvijek radimo prigodne predstave i zadnjih nekoliko godina redovno sudjelujemo na festivalu kajkavske komedije u Ludbregu. Naši članovi su uvijek spremni na suradnju, vole glumiti, uživaju u tome. Na festivalu smo se ove godine predstavili s predstavom 'Vozel'. Znači Babica je na ropčeku svezala vozla da ne pozabi kaj mora napraviti, ali je zabila zakaj je svezala vozla i to ju moči celo vreme - ispričala je voditeljica dramske skupine, profesorica Ljudmila Kladić.

Obzirom da su glavni likovi predstave bili Dudek i Regice bio je ovo prigodan početak festivala posvećenog njihovom stvoritelju – Mladenu Kerstneru.

Nakon njih nastupili su dugogodišnji sudionici festivala, 'Videki' iz Novog Marofa koji su uvijek nastoje uprizoriti davno izumrle običaje svog novomarofskog kraja te njegovati izvorni govor. Ovoga puta izveli su predstavu 'Mamica' u sklopu koje su na scenu postavili jednu narodnu pripovijetku o tome kako siromašni zagorski seljaci žele prodati svoju mrtvu mamicu ni više ni manje nego lokalnom vlastelinu odnosno grofu.

Na pozornicu su se potom ponovno pojavili Gruntovčani, no ovoga puta u izvedbi OŠ Martijanec. Publiku su počastili sa svojom izvedbom Kerstnerove komedije 'I devize klize'.

Glumice Lepoglavskog pušleka nastupile su posljednje, a izvele su predstavu 'Selski trači' koja je još jednom potvrdila da uvijek prvo treba pomesti ispred svojeg dvorišta.

- Sekcija djeluje od 2005. godine, bavimo se amaterskom glumom i prezentiranjem starih običaja i zanata. Što se tiče amaterske glume naši skečevi se baziraju na svakodnevnom životu. Tekstove pišemo sami, pretežno ja. Naša scenografija je vrlo jednostavna. Obučeni smo onak kak smo obučeni i doma, nema tu ništa moderno, sve je otkačeno jer se mi osjećamo ko da smo doma za stolom, da pričamo, da nas nitko ne gleda ni ne snima. - ispričala nam je Štefica Bizek, voditeljica dramske sekcije 'Lepoglavki pušlek' iz Lepoglave.

Festival je već prvog dana održavanja napunio dvoranu, a ništa slabiji odaziv nije bio ni idućeg dana kada je na rasporedu bila samo jedna predstava.

- Obzirom da je u petak mogla nastupiti samo jedna glumačka družina, ove smo godine napravili iznimku i dopustili da ona bude duža od inače dozvoljenog vremenskog ograničenja. Ugostili smo Kulturno umjetničku udrugu Komedijaši iz Stažnjevca koja nam je izvela 85-minutnu predstavu koja je proglašena najboljom na Županijskoj smotri te je potom putovala na državni Festival kazališnih amatera u Vodice gdje je glavni glumac Miroslav Rohtek dobio nagradu za najboljeg glumca - objasnio je organizator festivala, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje 'D. Novak' Ludbreg.

Radi se o predstavi koja nosi naziv (O)glas savjesti.Zaplet počinje kada Štief, ubrzo nakon smrti supruge Štefe, u novinama oglašava audiciju za novu ženu. To se nimalo ne sviđa njegovim susjedima, ali tvrdoglavi Štief ne odustaje od svoje namjere i prve kandidatkinje uskoro počinju pristizati na audiciju. Naravno, kako je riječ o komediji, situacija se baš i ne razvija u smjeru u kojem si je Štief to zamislio.

- Zadnje četiri godine sve predstave nam piše naša članica i glumica Marina Đurasek. Nastupamo diljem Lijepe naše. Pobijedili smo u Varaždinskoj županiji već pet puta na županijskoj smotri, bili smo tri puta i na državnim smotrama i jednostavno uživamo u tome što radimo. Počeli smo prije 15 godina s četvero glumaca. Danas nas je u ansamblu petnaestak i posebno nas veseli što je od toga desetero mladih od šestog, sedmog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. - rekao je Miroslav Rohtek.

Iako je subota bila treći dan održavanja, po broju predstava festival je bio tek na jednoj trećini. Tijekom prva dva dana nastupilo je sveukupno 5 glumačkih družina, stoga je ludbrešku publiku čekalo još devet.

U subotu je na scenu prvo stupilo Amatersko dramsko kazalište Sveti križ Začretje s predstavom 'Pri fizijatru h toplica'. Predstava je nastala iz pera dr. med. spec. fizijatrice Nade Jačmenice. Amatersko dramsko kazalište Sveti križ Začretje publika je tog dana imala prilike gledati čak dva puta, no drugi puta se radilo o monodrami. Naratorica Dragica Crnogaj-Dada objasnila je prisutnima kak ju je koruona obredila.

'Kriza je zahvatila cijelo društvo, nema više informiranja putem medija jer je redukcija struje, nema interneta, nema novaca za novine. Vijesti i obavijesti se šire putem glasnogovornika koji su imenovani od strane vladajućih'. Kako to izgleda u jednom malom mjestu publika je imala prilike vidjeti u predstavi Društva žena Reka 'Čujte i počujte'.

Tko je tu lud? bio je naziv iduće predstave koju je izvela Dramska sekcija Ka te briga mi iz Petrijanca, a program je u subotu završen predstavom Miško u staračkom domu u izvedbi Dramsko amaterske skupine 'Profesionalci' iz Gojanca.

U nedjelju, na finalnoj večeri festivala, unatoč tome što je gotovo u isto vrijeme igrana utakmica Hrvatska – Kanada, u dvorani se tražilo mjesto više.

Prvi su na scenu stali učenici PŠ Tina Ujevića iz Salinovca s predstavom Vozel, iza njih nastupila je, publici već dobro poznata, Glumačka amaterska družina 'LUN-MLA' iz Lunjkovca.

EU fondovi bio je naziv treće predstave koju su pripremile glumice Glumačke skupine udruge žena Kutnjak-Antolovec.

Festival su imale čast zatvoriti također uvijek rado viđene gošće, članice Udruge žena općine Sveti Đurđ 'Veliko srce' s predstavom Život posle korone.

Festival kajkavske komedije "Dani Mladena Kerstnera" tako se nakon dvogodišnje pauze uspješno vratio. Ludbregom se kroz četiri dana orio smijeh, prisjetili smo se nekih već zaboravljenih kajkavskih riječi, uživalo se u druženju. Naš Mladen Kerstner sigurno bi bio ponosan što gluma i kajkavski ovdje i dalje žive. Vidimo se za godinu dana ponovo na istom mjestu!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video