Vijesti / Društvo

Gdje su nestali svi osmjesi

Varaždinka snimila dokumentarac o nepalskim radnicima koji svakodnevno umiru zbog loših uvjeta

Varaždinka snimila dokumentarac o nepalskim radnicima koji svakodnevno umiru zbog loših uvjeta
Press

Dokumentarni film redateljice Anje Strelec izlazi početkom sljedeće godine.

Dok je FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru u punom jeku, ljudi diljem svijeta okupljaju se kako bi gledali utakmice i uživali u ‘najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu’. No, na žalost, postoji i vrlo mračna strana ovogodišnjeg prvenstva – gotovo 7000 radnika umrlo je u Kataru otkako su počele pripreme za FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo zbog loših uvjeta rada, a od toga je 1700 Nepalaca, prema nepalskom Odboru za zapošljavanje u inozemstvu.  

Ovo je samo jedan od tragičnih scenarija više od milijun Nepalaca koji rade u zemljama Bliskog istoka koje iskorištavaju migrante za jeftinu radnu snagu ne poštujući njihova ljudska prava -  zbog loših radnih uvjeta, nepalski radnici migranti svakodnevno umiru.  

Dokumentarni film redateljice Anje Strelec izlazi početkom sljedeće godine – film 'Where Have All The Smiles Gone' portretira nepalske radnike migrante koji u potrazi za boljim životom odlaze raditi u inozemstvo, većinom u zemlje Bliskog istoka ali na žalost često budu žrtve svojih poslodavaca koji ih iskorištavaju te im uskraćuju ljudska prava. 

Domaće gospodarstvo Nepala snažno ovisi o radnicima migrantima, ali umjesto očekivanog ekonomskog prosperiteta, migranti se u Nepal vraćaju bolesni ili mrtvi zbog loših uvjeta rada.

‘Where Have All The Smiles Gone' je dokumentarni film rađen pet godina koji portretira putovanje nepalskih migranata koji napuštaju svoj dom u potrazi za boljom budućnošću većinom odlazeći u zemlje Bliskog istoka, a da pritom nisu ni slutili kakve ih poteškoće čekaju. 

Film je režirala  redateljica, rođena Varaždinka, koja živi i radi u Belgiji u suradnji s producentskom kućom iz Nepala Mountain River Films. Producenti su Deepa Dharel, Chandra K Jha i poznati islandski producent Erlingur Jack, a koproducent je Giuseppe Savino. Film će biti objavljen početkom 2023. Trailer pogledajte u nastavku. 

WHERE HAVE ALL THE SMILES GONE - dokumentarni film trailer (HRV) from Anja Strelec on Vimeo.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video