Vijesti / Društvo

OPĆINA PETRIJANEC

Projekt 'Važno je zvati se Goran' u Osnovnoj školi Petrijanec

Projekt 'Važno je zvati se Goran' u Osnovnoj školi Petrijanec
Općina Petrijanec

Projekt je usmjeren afirmaciji čitanja djela velikog hrvatskog književnika Ivana Gorana Kovačića.

U OŠ Petrijanec održan je sastanak projektnih partnera koji sudjeluju u projektu Županijskog vijeća učitelja hrvatskoga jezika, pod nazivom "Važno je zvati se Goran".

Projekt je usmjeren afirmaciji čitanja djela velikog hrvatskog književnika Ivana Gorana Kovačića i obilježavanju obljetnica njegova rođenja i smrti. Učenici tijekom projekta upoznaju književni opus autora i potaknuti njime u svojim se školama okupljaju te kreativno izražavaju, pišu, krasnoslove, glume, slikaju, crtaju, fotografiraju, snimaju, postavljaju izložbe, a svoje radove dijele u digitalnom okruženju pa se i informatički usavršavaju u različitim alatima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Početkom nastavne godine projekt je predstavljen na Županijskom stručnom vijeću, predstavile su ga učiteljice Elena Kovačić iz OŠ Sveti Đurđ i Sunčica Križan Kadi iz OŠ Novi Marof koje su osmislile temeljne aktivnosti i brinu o tome da sve bude vidljivo školama partnerima na stranicama Vijeća i ESEP platforme.

Domaćin okupljanja projektnih partnera, 30. studenog 2022. bila je OŠ Petrijanec čije su učiteljice hrvatskog jezika projektu pridodale projektnu aktivnost „Čitajmo Ivana Gorana Kovačića još više, u šumi se lakše diše“ te učenike i učitelje pozvale na čitanje u Zelendvor, na zelendvorskom šumskom putu koji u mnogo čemu nalikuje putevima na kojima je motive za svoja djela pronalazio Ivan Goran Kovačić.

U projektu sudjeluje dvanaestak škola iz naše Županije, a susretu su se odazvali učenici iz OŠ Martijanec sa svojom učiteljicom Spomenkom Struški, učenici VI. osnovne škole Varaždin sa svojim učiteljicama Ivanom Canjuga i Natašom Narančić, učenici OŠ Isidora Poljaka iz Višnjice, Područna škola Cvetlin, sa svojom učiteljicom Sanjom Latin, učenici OŠ Vinica sa svojom učiteljicom Božidarkom Hošnjak, učenici OŠ Cestica sa svojom učiteljicom Mateom Kovačić, učenici OŠ Novi Marof sa svojom učiteljicom Sunčicom Križan Kadi te domaćini, učenici OŠ Petrijanec sa svojim učiteljicama Aleksandrom Damjanić, Martinom Škrinjar i Željkom Rabuzin koja je ujedno i koordinirala tijek cijelog susreta u školi i u Zelendvoru.

Sve goste pozdravila je ravnateljica škole Valerija Paljak, a posebno ju je razveselila prisutnost više savjetnice za hrvatski jezik iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Mirele Barbaroše Šikić, koja se obradovala pozivu te istaknula vrijednost ovakvih predmetnih projekata i okupljanja te sudjelovala u svim aktivnostima predviđenima za taj dan. Učenici su nakon upoznavanja, u mješovitim timovima upoznali školu domaćina, nazočili otvorenju izložbe posvećene ovom velikom književniku te uz zvuk zvona, koji je ujedno bio i lajt motiv ovog projektnog druženja, krenuli put Zelendvora gdje su učenici domaćini nakon turističke razglednice počastili goste. Ugodno druženje i upoznavanje učenika kroz radionice kreativnog čitanja i pisanja, rezultiralo je predstavljanjem učeničkih literarnih ostvaraja inspiriranih Kovačićevom poezijom.

Unatoč hladnu i kišnu danu u toplom ambijentu Restorana Zelendvor, sudionici su razmijenili prigodne darove, straničnike i čestitke s pjesnikovim stihovima. Zanimljivo je što učenici u sve svoje radove nisu utkali kišu već sunce, i pristali se zvati Goranima i Gorankama ne samo ovaj dan, nego tijekom trajanja čitavog projekta i u svim daljnjim aktivnostima i susretima koji ih još očekuju.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video