Vijesti / Društvo

riječ gradonačelnika

Scena 'Zvonimir Rogoz' gotova do početka veljače. Kako funkcioniraju gradske kulturne ustanove?

Scena 'Zvonimir Rogoz' gotova do početka veljače. Kako funkcioniraju gradske kulturne ustanove?
Varaždinski.hr/Grad Varaždin

Dok s Termoplinom, Varkomom, Čistoćom i Parkovima neće biti problema, to nije slučaj s HNK, Gradskim muzejom, Gradskom knjižnicom...

Gradonačelnik Neven Bosilj u emisiji Varaždin info govorio je o stanju u gradskim tvrtkama te kako one mogu funkcionirati sada kada nije donesen gradski proračun.

Bosilj je istaknuo da s tvrtkama poput Parkova i Termoplina neće biti problema. 

- Naše tvrtke upravo onako kako treba poslovati – na pozitivnoj nuli. Najveće tvrtke poput Varkoma, Termoplina, Čistoće, Parkova… Čistoća će sada prvi put, nakon ne znam koliko godina, završiti poslovanje s pozitivnom nulom. Te tvrtke ni nisu sastavni dio proračuna te neće biti problema s funkcioniranjem - kazao je gradonačelnik.

Ističe da bi problema moglo biti s ustanovama s kulturnim predznakom. 

- Veći problem su kulturne ustanove poput HNK, Koncertnog ureda, Gradske knjižnice, Gradskog muzeja… Svi su oni sastavni konsolidiranog proračuna i za njih vrijede pravila o financiranju nužnih troškova i rashoda. Kad smo radili limite prema naputku prema Ministarstvu financija, ispalo je da naša knjižnica može prva tri mjeseca platiti samo plaće i na jedvite jade režije. Za niti jednu aktivnost neće biti novaca - kaže Bosilj te dodaje: 

- HNK je sada dobio 800 tisuća kuna od Ministarstva kulture za program. Obećao sam ministrici da će i Grad dati iz svojeg proračuna. To je obaveza koja će se kasnije napraviti. Muzej je dobio 200 tisuća kuna. Apliciramo na sve moguće fondove na koje možemo. Za HNK fali još samo isporuka opreme za Scenu 'Zvonimir Rogoz'. Vjerujem da će krajem siječnja, početkom veljače imati svečano otvorenje nove scene 'Zvonimir Rogoz' - zaključio je. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video