Vijesti / Društvo

općina cestica

Članovi Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica rezidbom prvog trsa otvorili sezonu radova u vinogradu

Članovi Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica rezidbom prvog trsa otvorili sezonu radova u vinogradu
Općina Cestica

Na početku druženja okupljene je pozdravio predsjednik Udruge Marijan Županić, a potom su se okupljeni uputili u vinograd obitelji Ivana Mikec.

Brdoviti predjeli općine Cestica od davnine su poznati po uzorno obrađenim vinogradima, a i kvalitetnim vinima proizvedenim na ovom području. U cilju očuvanja i unaprjeđenja vinogradarstva 1996. godine osnovana je Udruga vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica, a jedan od temeljnih zadataka vinogradarske udruge je i očuvanje starih običaja i tradicije vezanih uz obradu vinograda i dozrijevanje vina.

Tako se tijekom godine organiziraju i prigodne manifestacije, a jedna od prvih je vezana je uz početak radova na rezidbi vinove loze. Manifestacija se održava pod nazivom „Vincekovo“ i vezana je uz blagdan Svetog Vinka, a ovogodišnju rezidbu prvog trsa cestički vinogradari započeli su okupljanjem na obiteljskom gospodarstvu Županić na Lovrečan bregu, 22. siječnja 2023. godine, s početkom u 14 sati.

Na početku druženja okupljene je pozdravio predsjednik Udruge Marijan Županić, a potom su se okupljeni u pratnji glazbenog sastava Brajdaši uputili u vinograd obitelji Ivana Mikec. Voditelj ceremonije prvog reza bio je Ivan Kralj, a djedu Ivanu u rezidbi i vješanju kobasica pomogao je desetogodišnji Petar.  U skladu s običajima, da trsju i vinogradu tijekom godine ne bi ponestalo vlage orezani čokot je zalijan vinom, a blagoslov vinograda i vinogradara potom je obavio vlč. Zorislav Šafran, župnik župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan, nakon čega je ispijanjem čaše vina nazdravljeno novoj vinogradarskoj godini.

Uz vinogradare prvoj godišnjoj manifestaciji bio je prisutan i predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica Darko Majhen, koji je članovima Udruge, u svoje ime i u ime načelnika Mirka Korotaja zahvalio na očuvanju vinogradarske tradicije te vinogradarima poželio zdravu i uspješnu vinogradarsku godinu nakon čega je druženje uz izmjenjivanje iskustva iz obrade vinograda, čuvanja i dozrijevanja vina potrajalo do kasnih popodnevnih sati.

Po tradiciji nekoliko rozgi s orezanih čokota stavljeno je u vrč koji se potom ispunjava vodom i stavlja na sobnu temperaturu gdje će ostati do Cvjetnice, koja ove godine pada 2. travnja. Prolistale grančice vinove loze na Cvjetnicu se nose u crkvu na blagoslov, a tada će i svaki vinogradar koji drži do tradicije, na temelju izraslih mladica i zametnutih grozdića prvi puta moći procijeniti ovogodišnju berbu.  

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video