Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan markgrof Juraj Brandenburški poklonio je Varaždincima 'kamenu kuću'

Na današnji dan markgrof Juraj Brandenburški poklonio je Varaždincima 'kamenu kuću'
Domagoj Sever

Varaždinci su vodili dugotrajni spor s Pavlom Kečkešom, koji je poklon osporavao...

25.1.1808. Rođen je liječnik i prirodoslovac Josip Kalasncije Šloser, prvi stalni kupališni liječnik u Varaždinskim Toplicama. Medicinu je diplomirao u Beču, radio je u Veneciji i Lombardiji, a za topličkog liječnika izabran je 1838. godine. Njegovom zaslugom obzidana su termalna vrela, preseljeno pučko kupalište u novu zgradu Josipovog kupališta, preuređena Konstantinova kupelj. O djelotvornosti termalne vode u Varaždinskim Toplicama objavio je monografiju napisanu na njemačkom jeziku. Pri odlasku iz Toplica bio je županijski fizik u Križevcima i Zagrebu, ministar zdravstva Trojedne zajednice Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Bio je prvi predsjednik Hrvatskog planinarskog društva, a kao znanstvenik, botaničar, izabran je za člana akademije JAZU. Josip Kalasncije Šloser umro je u Zagrebu 1882. godine.

25.1.1544. Nakon što je 1523. godine markgrof Juraj Brandenburški Varaždincima poklonio svoju kamenu kuću za gradsku vijećnicu, promijenila su se drušvena zbivanja u tokovima grada. Središte zbivanja, koje je bilo vezano uz Župnu crkvu svetog Nikole i groblje uz nju, premjestilo se u Vijećnicu i na trg pred njom. U Vijećnici su se kontinuirano održavale sjednice poglavarstva, instalacije uglednika, a umjesto u crkvi, optuženi za krivična djela prisezali su na nevinost vijećnicima u Vijećnici. Na trgu su se izvršavale kazne nad osuđenima. Tako su svjetovni odnosi zamijenili crkvene koji su vladali srednjim vijekom. Kako bi ostvarili vlasništvo nad kamenom kućom, Varaždinci su vodili dugotrajni spor s izvjesnim Pavlom Kečkešom, koji je osporavao poklon. Grad Varaždin napokon je u trajni posjed Vijećnice došao 25. siječnja 1544. kada je ban Nikola Zrinski presudio u korist grada.

~~~

U 16. stoljeću starogradska tvrđava, vlastelinski dvor varaždinskog župana, zajedno sa gradom Varaždinom, zaštićeni su gradnjom visokih obrambenih bedema i dovođenjem vode iz Drave u opkope. Grad i dvorac postali su srednjovjekovno utvrđenje u koje se moglo ulaziti samo preko mostova i dobro čuvanih ulaznih vratiju. Unutar zajedničkih bedema vlastelinski dvor dubokim vodenim jarkom bio je odvojen i od slobodnog i kraljevskog grada. Na prostor starogradske tvrđave moglo se iz grada doći jedino drvenim mostom kod ulazne kule stražarnice koja se prvi puta spominje u spisima 1579. godine. Na prvom katu kule bio je stan zapovjednika straže koji je sa stražarima danonoćno bdjeo da ne bi netko bez dozvole nepozvan ušao. Prestankom ratnih opasnosti i turskih prodora, cijela kula stražarnica uređena je za stambeni prostor. U travnju 1945. godine na kraju Drugog svjetskog rata, kula je pogođena avionskom bombom, oštećeni su krovište i prvi kat. Obnova srušenog dijela obavljena je 1947. godine dok je prvobitni izgled kule vraćen u obnovi 1995. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video