Vijesti / Društvo

Grad Varaždin

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta: Varaždin se brine o očuvanju tradicije židovskog naroda

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta: Varaždin se brine o očuvanju tradicije židovskog naroda
Grad Varaždin

Varaždinska sinagoga uskoro bi trebala imati funkciju kulturnog centra grada.

U petak, 27. siječnja 2023. godine u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen je međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio:  

- Grad Varaždin se brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju. To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, nakon komemoracije se novinarima obratio prigodnim rečenicama: 

- Na današnji dan 1945. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor. Danas, nadan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video