Vijesti / Društvo

Grad Varaždinske Toplice

FOTO Zavičajni muzej Varaždinske Toplice 18. godinu zaredom otvorio vrata posjetiteljima – uz besplatni razgled, ovogodišnja Noć muzeja u duhu starog Rima

FOTO Zavičajni muzej Varaždinske Toplice 18. godinu zaredom otvorio vrata posjetiteljima – uz besplatni razgled, ovogodišnja Noć muzeja u duhu starog Rima
Grad Varaždinske Toplice

Da je interes ogroman potvrđuje i činjenica da telefon Zavičajnog muzeja ne prestaje zvoniti...

Već 18. godinu zaredom, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice uključio se u jednu od najpoznatijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj – Noć muzeja koja se održava još od 2005. godine. Brojni posjetitelji i ove su godine imali priliku razgledati atraktivnu kulturnu baštinu koju krije jedno od najpoznatijih europskih antičkih središta i upoznati se s duhom starog Rima.

Svi građani i posjetitelji besplatno su mogli razgledati stalni arheološki postav lokaliteta Aquae Iasae te obići izložbu iz fundusa u Galeriji Toplissa, a kako bi odgovorio na brojne upite zainteresiranih, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice osigurao im je i stručno vodstvo.

- Posljednje dvije godine, u periodu korone održavali smo digitalnu Noć muzeja, kao i većina muzeja, a budući da se covid situacija smirila, ove smo se godile vratili klasičnom obliku obilježavanja. Potaknuti prekrasnim međunarodnim stručnim skupom na temu termalne vode i interesom posjetitelja Grada, ove godine pripremili smo zanimljivo predavanje o upotrebi vode u antičkoj kulturi i civilizaciji – pojasnila je Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Da je interes ogroman potvrđuje i činjenica da telefon Zavičajnog muzeja ne prestaje zvoniti, a zovu i posjetitelji iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije koje je ovogodišnji bogat i za ljubitelje starog Rima zanimljiv program privukao.

Naime, u Kino dvorani Ljubelj održano je predavanje pod nazivom „O rimskim žrtvama i ritualima” na kojem su posjetiteljima na zanimljiv način prikazani razni podaci i nalazi iz antičke povijesti vezani uz rimske žrtvene običaje, a poseban je dio odnosio se na upotrebu i ulogu vode, soli, vatre, ljekovitog bilja, cvijeća i drugih elemenata koje su koristili u žrtvenom obredu.

- Prije pandemije, 2019. godine zabilježili smo jako dobru posjećenost. Iznenadilo me koliko zajednica pokazuje interesa za kulturnom baštinom. U ubrzanom načinu života gubimo svoju baštinu, no raduje činjenica da postajemo svjesni da je kultura identitet naroda – zaključila je ravnateljica Vlahović.

Gradonačelnica Dragica Ratković istaknula je zadovoljstvo što se njihov Zavičajni muzej i ove godine uključio u manifestaciju Noć muzeja.

- Noć muzeja u Hrvatskoj u svojih je 18 godina postala jedna od nezaobilaznih i najomiljenijih kulturnih manifestacija, a Zavičajni muzej Varaždinske Toplice u nju je uključen od samog početka zbog čega smo ponosni. Drago mi je što ni pandemija nije uništila kulturni i društveni život našeg Grada, bez obzira što je u posljednje dvije godine pomalo stagnirao. No, i ovogodišnji odaziv, kao i interes građana za ostala kulturna zbivanja u našem Gradu pokazuju da su oni itekako željni ovakvih i sličnih manifestacija te da straha za očuvanje naše bogate kulturne baštine nema – rekla je gradonačelnica Ratković.

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak istaknula je kako Varaždinske Toplice svoju turističku priču temelje na tradiciji lječilišnog i zdravstvenog turizma te iznimno bogatoj kulturno-povijesnoj baštini.

- Noć muzeja prilika je da dio te baštine prezentiramo svojim građanima i gostima, a zbog starorimskih termi, odnosno arheološkog lokaliteta Aquae Iasae velik dio tema bazira se upravo na antici. Mistika starih kultura i zanimljiva i intrigantna tema predavanja koje je održala ravnateljica Zavičajnog muzeja, arheologinja Spomenka Vlahović svakako je bila mamac za brojne posjetitelje koji se danas okupili na Noći muzeja u Varaždinskim Toplicama – rekla je Husnjak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video