Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Sjećanje na sportaša i trenera: Ante Oljica utemeljio je Varteksovu školu nogometa

Sjećanje na sportaša i trenera: Ante Oljica utemeljio je Varteksovu školu nogometa
Facebook Udruga Đuro Kulčar

Odgojio je brojne vrhunske igrača, kao što su Igor Vogrinčić, Rudolf Cvek, Dražen Besek, Josip Čop, Dražen Ladić...

29.1.2009. U 88. godini života u Varaždinu je umro Ante Oljica, sportaš, trener, utemeljitelj Varteksove nogometne škole. Rođen je 3. veljače 1921. godine u Štrigovi, nogomet je počeo igrati u prvoligaškoj varaždinskoj Slaviji. Poslije Drugog svjetskog rata igrao je u "Tekstilcu". Bio je nogometni sudac, a zatim uspješan trener nogometnih klubova "Varteksa" i "Slobode". Kao učitelj mladih nogometaša odgojio je brojne vrhunske igrača među njima i reprezentativce Igora Vogrinčića, Rudolfa Cveka, Dražena Beseka, Josipa Čopa, Dražena Ladića. Od Zajednice športskih udruga grada Varaždina 2004. godine za svoj doprinos nogometu nagrađen je nagradom za životno djelo. (Na naslovnoj fotografiji prvi je s lijeve strane.)

29.1.1981. Varaždin je bio domaćin najboljim strijelcima iz zračnog oružja iz pet balkanskih zemalja: Rumunjske, Bugarske, Grčke, turske i tadašnje Jugoslavije. Nastupilo je stotinjak seniora, seniorki i omladinaca koji su se nadmetali u gađanju iz zračne puške i zračnog pištolja. Balkanijada je održana u školsko – sportskoj dvorani Varaždin u Graberju.

29.1.1889. U Varaždinu je umro Dragutin Tomasi, ravnatelj Varaždinske štedionice, ugledni financijski stručnjak, gradski zastupnik. Obitelj Tomasi došla je u Varaždin iz Dalmacije u 18. stoljeću i ovdje posjedovala manufakture svile, vate, kandita, tvornicu duhana „šnofanca“, imala monopol na distribuciju soli, proizvodila liker „rozalijuš“ od alkohola i ružinog ulja te otvorila prvo kino u Varaždinu.

29.1.1856. U dvadesetoj godini umro je u Varaždinu književnik Milan Bubanović. U Gimnaziji, a zatim i na studiju prava u Grazu, dobio je brojna priznanja kao pisac, povjesničar, prevoditelj i književni kritičar. Proučavao je povijest Varaždina i Varaždinskih Toplica, a svoju bogatu biblioteku darovao je varaždinskoj Gimnaziji.

29.1.1812. U Varaždinu je umro kajkavski pisac Gregur Kapucin, Juraj Malevac – kako se zvao prije zaređenja za svećenika. Rodio je 1732. godine u Porodini u Kranjskoj. U red kapucina u Zagrebu stupa 1755. godine. Od 1800. godine pa do smrti živio je i djelovao u varaždinskom kapucinskom samostanu. Bio je plodan pisac, a među najznačajnijim njegovim radovima na kajkavskom jeziku su „Horvatska od Kristuševoga narođenja vitija“, „Nebeski pastir pogubljenu ovcu išče“ i „Nestranačno vezdašnjega tabora ispisivanje“.

29.1.1773. Bečki tiskar Ivan Tomo plemeniti Tratner dobio je dozvolu da u Varaždinu otvori tiskaru. Bio je vlasnik glavne tiskare u Beču i podružnica po Hbasburškoj Monarhiji. Pored tiskanja knjiga, Tratner je na dvadeset godina dobio koncesiju za prodaju školskih knjiga u cijeloj Hrvatskoj. Tratnerova tiskara u Varaždinu bila je smještena u Gradskoj vijećnici i u njoj su, među ostalima, tiskane prve medicinske knjige na hrvatskom jeziku čiji je autor bio varaždinski liječnik Joannis Baptiste Lalangue. Knjige „Medicina ruralis iliti vračtva ladanjaska“, „Kratek navbuk od meštrije pukjorezne“, zatim „O ljekovitosti termalnim i mineralnim vodama, sadnji i uporabi krumpira – „jabuka zemaljskih“. Tiskara je radila u Varaždinu do 1776.godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video