Vijesti / Društvo

grad varaždin

Započela je energetska obnova varaždinske gradske vijećnice

Započela je energetska obnova varaždinske gradske vijećnice
Domagoj Sever

Rok za izvođenje spomenutih radova na energetskoj obnovi je 180 dana.

Počelo je uređenje jednog od najprepoznatljivijih varaždinskih obilježja, Gradske vijećnice na središnjem gradskom trgu.

U godini kada se obilježava 500 godina otkako je u njoj smješteno sjedište gradske uprave i gradonačelnika, vijećnica će biti energetski obnovljena te će zasjati u punom sjaju.

Na cijeloj zgradi bit će promijenjeni prozori, odnosno vanjska stolarija. U vijećnicu će biti instaliran novi moderan, energetski učinkovit sustav centralnog grijanja. Projektom su planirani primarni zahvati u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade, odnosno smanjenja troškova za grijanje i električnu energiju.

Uz to, izvest će se i zahvati neinvazivne djelomične sanacije vlage u zidovima koji su poprilično oronuli posebno u prizemlju vijećnice. Također, u tom smislu, predviđeno je i saniranje dijela podruma u kojem se planira uređenje izložbenog prostora.

Na gradskoj vijećnici već je zamijenjen crijep i obnovljeno krovište, a renoviran je glavni ulaz, portal vijećnice.

Kako ističu u Upravnom odjelu za gradnju i komunalno gospodarstvo energetska obnova predstavlja najveći potencijal za energetske uštede na postojećim povijesnim zgradama, a istovremeno je prilika za njihovo temeljito osuvremenjivanje u skladu sa zahtjevima za očuvanje arhitektonske, povijesne baštine. Projekti energetske obnove vraćaju dio uložene investicije kroz uštede, sigurnost i pouzdanost energetskih sustava. Radovi su bili neophodni o čemu je napravljena opsežna dokumentacija.

Tijekom izvođenja radova predviđena je stalna suradnja sa Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Varaždinu te angažiranje arheološkog nadzora tijekom izvođenja zemljanih radova odnosno iskopa. Rok za izvođenje spomenutih radova na energetskoj obnovi je 180 dana.

Po završetku tih radova, biti će obnovljena i osvježena fasada te povijesne zgrade koja je u funkciji vijećnice od 1523. godine.

Obnova prepoznatljivog tornja vijećnice sa satom i grbom Grada Varaždina je također prijavljena na natječaj i očekuje se sufinanciranje ministarstva kulture. Grad Varaždin je u očekivanju odgovora, odnosno rezultata natječaja koji još nisu poznati. Bez obzira na ishod natječaja, u Gradu Varaždinu ističu kako zbog kulturno-povijesnog značaja te zgrade za Varaždin, ali i cijelu Hrvatsku, cjelokupna obnova vijećnice svakako će  biti na vrijeme završena kako bi u godini obilježavanja  velikog jubileja zasjala u punom sjaju, bila na ponos svim stanovnicima Varaždina te jedinstvena turistička znamenitost  privlačna turistima i gostima.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video