Vijesti / Društvo

vž kalendar

Godine 1999. Varaždinska televizija počela s cjelodnevnim emitiranjem

Godine 1999. Varaždinska televizija počela s cjelodnevnim emitiranjem

Od osnivanja 1992. godine VTV je djelovao kao marketinška agencija i produkcijska kuća da bi vlastitim programom od 1999. godine ubrzo postala najgledanija televizija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

1.2.1904. U Varaždinu je umro Ivan Nepomuk Petrović. U više navrata biran je za gradonačelnika Varaždina i za zastupnika u Hrvatskom saboru. Bio je jedan od najbogatijih Varaždinaca i svu svoju imovinu oporučno je ostavio Varaždincima za potrebe školstva, zdravstva, znanosti, gradskih društava.

1.2.1875. Umro je Antun Albeli, sveučilišni profesor, pravnik, znanstvenik. Rodio se u Varaždinu 1794.godine, pravo i filozofiju diplomirao je u Zagrebu i Pešti. Bio je profesor na pravnim fakultetima u Zagrebu, Győru, Bratislavi i na filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je znanstvenih radova s područja pravnih znanosti.

1.2.1869. Utemeljena je prva varaždinska bankarska ustanova „Varaždinska štedionica“. Najveći dioničari bili su varaždinski trgovci, poduzetnici, vlastelini i bogati građani. Predstojnik dioničkog društva bio je doktor Aleksandar Halter, vlasnik tvornice šampanjca, a ravnatelj štedionice Dragutin Pust.

1.2.1834. U Prelogu je rođen Franjo Pongračić, gimnazijski profesor i školski pisac. Klasičnu filologiju studirao je u Grazu i Beču, radio je na gimnazijama u Osijeku, Rijeci i Varaždinu. Predavao je latinski, grčki i hrvatski jezik. Od 1879.  dvadeset godina je bio ravnatelj varaždinske Gimnazije. Autor je radova „Opaske k Veberovoj latinskoj slovnici“ i „Povijest gimnazije varaždinske“. U vrijeme njegovog ravnateljstva krajem 19.stoljeća Gimnazija je postala jedna od najuglednijih škola u Hrvatskoj. Franjo Pongračić umro je u Varaždinu 4.prosinca 1899.godine.

1.2.1999. Varaždinska televizija s koncesijom za Varaždinsku županiju počela je emitirati vlastiti program koji traje 24 sata dnevno. Od svojeg osnivanja 1992. godine Varaždinska televizija djelovala je kao marketinška agencija i produkcijska kuća da bi vlastitim programom od 1999. godine ubrzo postala najgledanija televizija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U vlastitoj proizvodnji VTV je emitirala ukupno  26 emisija u dnevnom trajanju od sedam sati, zapošljavala 32 stalna djelatnika i 15 vanjskih suradnika, okupljala oko 700 oglašivača iz cijele Hrvatske. Sa signalom Varaždinska televizija pokriva 70 posto regije sjeverozapadne Hrvatske i pogranične dijelove susjednih država Slovenije i Mađarske

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video