Vijesti / Društvo

Općina Vinica

Završena rekonstrukcija: Otvoren vatrogasni centar u Vinici

Završena rekonstrukcija: Otvoren vatrogasni centar u Vinici
Općina Vinica

Vatrogasci na području Vinice djeluju od 1889. godine.

U petak, 27. siječnja 2023. godine, otvoren je vatrogasni centar Vinica. Projekt rekonstrukcije vatrogasnog centra završen je uz veliku potporu načelnika Branimira Štimeca.

Projektom rekonstrukcije uređena je nova garaža adekvatna za intervencije te je sanirano krovište. U potkrovlju je uređen muzej u kojem su smješteni eksponati koji prikazuju dugu povijest DVD-a Vinica. Uređena je prostorija s malom čajnom kuhinjom te dva uredska prostora; od kojih se jedan koristi za tečajeve za vatrogasce. Projekt rekonstrukcije vrijedan je oko 345.079,30 EUR (2.600.000,00 kuna) od čega je Općina Vinica financirala 318.534,74 EUR (2.400.000,00 kuna).

Načelnik  Branimir Štimec ističe da su vatrogasci uvijek važni. 

- Od 1889. godine neprekidno rade na ovom području. Kroz povijest možemo istaknuti dvije važne godine, 1925. godinu kada je gospodin Mate Rupčić iz DVD-a Vinica postao upravitelj ondašnjih vatrogasaca za cijelu varaždinsku i međimursku regiju, te 1937. godinu kada je gospodin Dolansky došao u Zagreb sa svojim vatrogascima i tražio odcjepljenje od Kraljevine Jugoslavije te da vatrogasci izađu iz tog saveza. Vatrogastvo u Vinici uvijek je na visokom nivou i zahvaljujem vatrogascima koji su uvijek u svakom trenutku spremni pomoći svima. Cijeli ovaj kraj i cijela ova regija može mirno spavati. Naši vatrogasci zaslužili su ovakav centar te im želim uspješan i kvalitetan rad. 

Svečano otvorenje doma započelo je ešalonom vatrogasaca ispred vatrogasnog centra, nakon čega je uslijedilo svečano rezanje vrpce i otključavanje doma uz blagoslov prostorija unutar doma. Nakon blagoslovila uslijedila je redovna godišnja vatrogasna skupština.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.