Vijesti / Društvo

grad ivanec

HGSS UPOZORAVA Broj nesreća na Ivančici u porastu

HGSS UPOZORAVA Broj nesreća na Ivančici u porastu

Sve je više ideja zbog kojih izletnici završavaju na nosilima i na kirurškoj obradi...

Najviša planina SZ Hrvatske oduvijek privlači posjetitelje svojim vidicima, izvorima vode, šumskim ljepotama i proplancima. Trend planinarenja i boravka na planinama u stalnom je porastu. Planina pruža ljepotu prirode i avanturu koja će nas opustiti, izmučiti ili inspirirati, nudi osamu ili društvo ili što već netko traži. U svakom slučaju, ono što nitko ne traži su nevolje, iako se one redovito događaju, piše gorski spašavatelj HGSS-a – Stanice Varaždin prof. Ivica Sever.

Ne zanemarujte opasnosti

Planinske staze Ivančice svojim strminama, stijenama i grebenima, osim užitka, nude i određenu mjeru objektivne opasnosti, koju nikako ne smijemo zanemariti. Zimske prilike s dubokim snijegom, jakim i hladnim vjetrovima te zaleđenim strminama i vrlo kratkim dnevnim svjetlom, ozbiljni su izazovi za svakog posjetitelja. Nesmotreni postupci ljudi, nedostatak primjerene opreme, a pogotovo kretanje planinom u alkoholiziranom stanju dovode do vrlo ozbiljnih, pa i po život opasnih ozljeda.

S mnogim takvim nevoljama i nesrećama posjetitelja nose se članovi HGSS Stanice Varaždin. Broj nesreća u kojima je potrebna pomoć HGSS-a na Ivančici je u porastu, a vezan je uz razne organizirane i samostalne aktivnosti sve većeg broja posjetitelja.

Mukotrpni transport na nosilima

HPD Ivančica i PK Ivanec, u suradnji s HGSS Stanicom Varaždin, aktivno provode edukaciju kroz planinarske škole. Takvom prevencijom znatno se smanjuje broj nesreća na Ivančici uzrokovanih nepripremljenošću planinara za ono što im planina može prirediti.

Na žalost, ni najskuplja oprema ne može nadoknaditi nedostatak zdravog razuma. Ponekad jednostavne ideje poput: „Hoću snimiti atraktivni selfi“ ili „Trčim nizbrdo jer si štopam vrijeme“ ili „Morem spiti više od tebe“ ili „ Idemo tu pa budemo već nekam došli“, završavaju mukotrpnim transportom u nosilima i kirurškom obradom.

Poštujte prednost vozila pod rotirkama!

Uz zbrinjavanje i transport unesrećenih osoba, volonteri HGSS-a u intervencijama se susreću i s brojnim nepotrebnim teškoćama kao što su: nepoštivanje prednosti vozila pod rotirkama i sirenom; šumski putovi koji su blokirani namjerno oborenim stablima ili zatvoreni rampama pa su motorna pila i akumulatorska kutna brusilica postali dio opreme.

Uz iskusne planinare (to nisu oni sa 100 uspona godišnje preko Konja!), Ivančicu posjećuju i izletnici koje bismo mogli svrstati u „outdoor neznalice“ i početnike, i to u svim uvjetima. Važno je ne podcijeniti uvjete koji nas gore čekaju. Zaboravite na priču: „Meni se ništa ne može dogoditi!“+

Poštujte pravila!

- U zimsko vrijeme ovih se pravila pametno pridržavati: provjerite vremensku prognozu, razmislite o vlastitoj kondiciji, obavijestite bližnje o planiranoj ruti, ponesite topli čaj, čokoladu ili sl. Ponesite mobitel s punom baterijom, naglavnu svjetiljku i komplet prve pomoći koji sadrži astro foliju. Naučite kako s mobitela poslati podatak o vlastitoj lokaciji. Nosite rezervnu toplu odjeću! – zaključuje gorski spašavatelj prof. Ivica Sever.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video