Vijesti / Društvo

vž kalendar

Seljačka buna zahvatila i varaždinsko područje, pobunjenici stigli u sela pored Varaždina

Seljačka buna zahvatila i varaždinsko područje, pobunjenici stigli u sela pored Varaždina

Kako bi spriječila širenje pobune prema Međimurju i Štajerskoj, vojska je u veljači 1573. blokirala prijelaze preko Drave.

8.2.1890. U Varaždinu je počeo izlaziti u Stiflerovoj tiskari tjednik „“Varaždinski Viestnik“  s podnaslovom Časopis za politiku, gospodarstvo, obrt i društveni život, kao nastavak Hrvatske straže. Tijekom cijelog razdoblja izlaženja, Viestnik je bio zapravo režimsko glasilo u službi varaždinskog velikog župana mađarona Radoslava Rubida Zichyja. Prvi urednik bio  je Fran S. Lehpamer. Viestnik  je izlazio do 1906.godine.

8.2.1882. Rodio se Franjo plemeniti Koščec, profesor varaždinske gimnazije, entomolog, muzealac. Otac mu je bio posjednik, pripadnik zagorsko sitnog plemstva. Diplomirao je 1908. prirodne nauke na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prve godine po diplomi radio je u gornjogradskoj velikoj gimnaziji u Zagrebu a od 1909.godine živi i radi u Varaždinu sve do smrti, 1968.godine. Od gimnazijskih dana Franjo pl. Koščec posvetio se proučavanju i skupljanju kukaca i stvaranju botaničke zbirke. Tijekom sedam desetljeća prikupio je i obradio oko 30.000 kukaca i oko 15.000 herbarijskih primjeraka bilja. Utemeljio je u Varaždinu Entomološki odjel Gradskog muzeja, nadaleko poznatu jedinstvenu zbirku kukaca. Entomološka zbirka Franje Koščeca jedna je od najvrjednijih entomoloških zbirki u Hrvatskoj, a zastupljena entomološka građa broji oko 50.000 primjeraka. Profesor Koščec bio je svestrano angažiran u kulturnom životu Varaždina – djelovao je u gimnazijskoj ekstenzi, Pučkom sveučilištu i među utemeljiteljima je Gradskog muzeja.

8.2.1573. Seljačka buna u Hrvatskom zagorju, koju je vodio Matija Gubec, zahvatila je i varaždinsko područje. Pobunjenici su stigli u sela pored Varaždina. Kako bi spriječila širenje pobune prema Međimurju i Štajerskoj, vojska je blokirala prijelaze preko Drave.

8.2.1912. Rodila se glumica i književnica Mila Vojković – Nučić. Nakon angažmana u zagrebačkom HNK, 1947. godine dolazi u Varaždinsko kazalište. Pisala je za odrasle i djecu: pripovijesti, romane, novele, crtice, dramske tekstove, igrokaze, poeziju. Rijetko je objavljivala i tiskala pa su joj književni radovi većinom pohranjeni u HAZU. Umrla je 8. srpnja  1992. godine u Varaždinu.

8.2.1925. Osmoga veljače 1925.godine rođen je Senen Žamić, svestrani sportski djelatnik i  profesor fizičke kulture. U varaždinskoj gimnaziji počeo je raditi 1951.godine i neko vrijeme obavljao dužnost direktora. Bio je jedan od utemeljitelja i predsjednik Saveza za fizičku kulturu grada Varaždina, organizator masovnih sletova i vježbi. Kao sudac dijelio je pravdu u košarci, nogometu, rukometu, plivanju, atletici, potaknuo je igranje ženske košarke u gradu. Profesor Senen Žamić umro je u Varaždinu 3.ožujka 2010.godine.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video