Vijesti / Društvo

vž kalendar

Prvi spomen o dvorcu Maruševec datira iz 14. stoljeća

Prvi spomen o dvorcu Maruševec datira iz 14. stoljeća
Marko Jurinec/Pixsell

U to doba dvorac je bio drvene građe, a tijekom stoljeća mijenjao je svoj izgled.

12.3.1900. U Varaždinu je rođen Jozo Martinčević, glumac i redatelj. Karijeru glumca započeo je u varaždinskom kazalištu, a zatim je bio angažiran u Trstu, Ljubljani, Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Karlovcu. Umro je 1991. godine u Zagrebu.

~~~

Vlasnik prvog automobila u Hrvatskoj bio je grof Marko Bombelles iz Opeke. Godine 1898. nabavio je automobil marke „Nesseldorfer“ i dovezao ga u Varaždin pri čemu je izazvao ogromno uzbuđenje Varaždinaca koji su prvi puta vidjeli kola koja sama idu. Osim po automobilu, grof Marko Bombelles upamćen je po tome što je uredio park s rijetkim drvećem, Opeku, a svoje lovište ispunio fazanskom divljači. Godine 1902. automobil je nabavio varaždinski veleposjednik Lajtner dok je prvi prodavač automobila početkom 20.stoljeća bio Varaždinac Luka Lovrenčić. U prodavaonici  Lovernčića na isporuku kupljenog automobila čekalo se četiri mjeseca. Prvi hrvatski automobilski klub utemeljen je 1906.godine u Zagrebu, prva auto utrka održana je 1912.godine na relaciji Zagreb – Varaždin – Zagreb u dužini od 177 kilometara. Sudjelovalo je devet vozača vozeći prosječnom brzinom od 35 kilometara na sat. Pobjedio je Vjekoslav Heinzel u „Opelu“ ispred grofa Milana Kulmera u „Mercedesu“. Varaždinci su automoto klub osnovali 1946.godine.

~~~

Po svojem izgledu jedan od najprivlačnijih dvoraca u varaždinskom kraju je dvorac Maruševec, petnaestak kilometara udaljen od Varaždina.  Prvi spomen o postojanju dvorca Maruševec, koji je bio u vlasništvu plemićke obitelji Vragović, nalazi se u dokumentima iz sredine 14.stoljeća. U to doba dvorac je bio drvene građe i tijekom stoljeća mijenjao je svoj izgled. U vrijeme provala turske vojske u 16.stoljeću dvorac je izgrađen kao čvrsta utvrda sazidan od kamena i okružen opkopima s vodom.  Današnji izgled dvorac je dobio u 19.stoljeću kada je dospio u vlasništvo grofa Šlipenbaha koji je dogradio kule i veliki toranj a unutrašnjost opremio raskošnim namještajem i umjetničkim slikama najpoznatijih europskih  slikara 17. i 18.stoljeća. Zbirku slika proširio je plemić Oskar Pongrac koji je kupio dvorac i cjelokupno imanje. Pored dvorca već u  drugoj polovici 18.stoljeća na površini od sedam hektara uređen je park u engleskom stilu. U vrijeme Drugog svjetskog rata dvorac Maruševec je djelomično uništen, ukradene su mnoge dragocjenosti, no, kasnije obnovljen. Danas je dvorac zaštićeni hortikulturni spomenik u privatnom vlasništvu. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.