Vijesti / Društvo

Varaždinska županija

Lijepa tradicija: Florijanke u Kučanu priredile tradicionalnu izložbu 'Kaj se ženske roke moreju'

Lijepa tradicija: Florijanke u Kučanu priredile tradicionalnu izložbu 'Kaj se ženske roke moreju'
Varaždinska županija

I dok je prošle godine glavna tema bila 'stara kuhinja' i naglasak je bio na hrani, ove godine tema je 'Kaj se ženske roke moreju'.

Udruga žena „Florijanke“ je u Kućanu Donjem već 16. put organizirala izložbu ručnih radova i predmeta iz života toga kraja, na kojoj su posjetitelji i ovaj put mogli vidjeti raznovrsne izloške, od ukrasnih predmeta i igračaka, preko skulptura, pa sve do starih fotografija, igračaka i domaće tjestenine. Ujedno je za sve zainteresirane bilo priređeno mjerenje šećera u krvi te krvnog tlaka.

- Svake godine povodom Međunarodnog dana žena priredimo drugačiju izložbu. I dok je prošle godine glavna tema bila „stara kuhinja“ i naglasak je bio na hrani, ove godine tema je „Kaj se ženske roke moreju“. Kao što vidite ovdje, ženske ruke doista mogu izraditi sve – rekla je Štefica Vidović, predsjednica udruge „Florijanke“.

Udruzi žena podršku je dala i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Drago mi je što mogu prisustvovati ovoj izložbi kojom „Florijanke“ čuvaju lijepu tradiciju s ciljem da ju prenesu na mlađe naraštaje, što je najvažnije – istaknula je zamjenica Silvija Zagorec.

Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković je otkrio da na izložbu dolazi već desetak godina.

- Sve pohvale gospođi Štefici koja ovime održava tradiciju i prikazuje kako se nekada živjelo ovdje na području Kučana, posebno Kučana Donjeg – rekao je Marković.   

Uz njih, izložbi je prisustvovala i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.