Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan umro je doktor Stjepan Mesek

Na današnji dan umro je doktor Stjepan Mesek

Od 1969. do 1991. godine vodio je Odjel za nuklearnu medicinu u varaždinskoj bolnici...

13.3.2016. U 78. godini umro je doktor Stjepan Mesek, specijalist interne i nuklearne medicine koji je cijeli radni vijek proveo u Općoj bolnici Varaždin. Rođen je u Vinici, maturirao je na varaždinskoj gimnaziji, studirao i diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Kao mladi liječnik opredijelio se za nuklearnu medicinu koju je specijalizirao u Nuklearnom institutu Vinča i u Radioizotopnom laboratoriju zagrebačke Interne klinike 'Rebro'. Godine 1967. na Internom odjelu u varaždinskoj Bolnici pokrenuo je rad radioizotopnog laboratorija u kojem su se obavljali pregledi štitnjače. Nakon utemeljenja Odjela za nuklearnu medicinu, od 1969. do 1991. godine doktor Mesek vodio je odjel koji je pružao usluge pacijentima s velikog područja sjeverozapadne Hrvatske. Bio je veoma cijenjen u stručnim liječničkim krugovima i uživao poštovanje kod pacijenata.

13.3.1922. Utemeljen je prvi varaždinski konjički klub „Kolo Jahača i vozača Zrinski“. Za predsjednika kluba izabran je grof Josip Bombelles a tajnik Ricard Wolf. Konjički sport u gradu godine 1924. dobio je i drugi klub – „Hrvatski konjanički sokol“

13.3.1921. U Varaždinu je umro teološki pisac, svećenik Matija Stepinac. Bio je odgojitelj klerika u Zagrebu i kanonik u Varaždinu, autor više djela s crkvenom tematikom, objavljivao je članke u Katoličkom listu.

13.3.1758. U Varaždinu je u 52. godini umro svećenik Andrija Jambrešić, znanstvenik, filolog. Gimnaziju je pohađao u Varaždinu i Zagrebu, filozofiju diplomirao u Zagrebu. Radio je na varaždinskoj gimnaziji, bio profesor teologije na sveučilištima u Trnavi i Zagrebu, a od 1753. do 1757. godine upravitelj je Zakmardyjevog seminara u Varaždinu. Andrija Jambrešić bavio se problemima pravopisa i predlagao je reformu kajkavske grafije uvođenjem oznaka za glasove „š“ i „ž“. Zajedno sa Franom Sušnikom izradio je i 1742. godine objavio rječnik latinskog jezika u kojem su latinski izrazi protumačeni hrvatskim, njemačkim i mađarskim riječima.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video