Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN U Zagrebu je 1955. rođen Dubravko Tršinski, istaknuti hrvatski liječnik

NA DANAŠNJI DAN U Zagrebu je 1955. rođen Dubravko Tršinski, istaknuti hrvatski liječnik
Marko Jurinec / PIXSELL

U Općoj bolnici Varaždin zaposlen je od 1986. godine, a 2008. godine imenovan je ravnateljem bolnice.

14.3.1873. Rodio se u Koprivnici Rudolf Horvat, povjesničar, doktor filozofije, profesor u Osijeku, Zemunu, Petrinji i Zagrebu. Gimnaziju je pohađao u Varaždinu i Zagrebu, doktorirao je na zagrebačkom Sveučilištu. Rudolf Horvat jedan je od najuglednijih hrvatskih povjesničara, autor opsežnijih studija i znanstvenih članaka. O povijesti Varaždina je u razdoblju od 1903. do 1940.godine objavljivao u časopisima, revijama, zbornicima, blizu 200 radova, autor je do sada najobimnije „Povijest grada Varaždina“, koja je bila u rukopisu sve do 1993. godine, kada ju je tiskala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu. Od brojnih povijesnih knjiga spomenimo Horvatovu „Povijest Hrvatske“ te „Povijest Međimurja“. Umro je u Zagrebu 1947.godine.

14.3.1882. U Varaždinu je rođena Olga Hoecker, umjetnica pisma. Studirala je opremu knjiga na Akademiji za primjenjenu umjetnost u Münchenu i -  paleografiju – znanost o pismima starog i srednjeg vijeka – na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Radila je kao nastavnica ukrasnog pisma i paleografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, autorica je priručnika „Ukrasno pismo“, opremila je brojne knjige. Svojim radovima – umjetničkim pismima – sudjelovala je na mnogim izložbama a na Međunarodnoj izložbi dekorativnih umjetnosti 1925. godine u Parizu nagrađena je zlatnom medaljom. Olga Hoecker umrla je 8.studenoga 1967 .godine u Zagrebu.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

14.3.1911. U Jalžabetu je rođen Josip Kalčić, svestrani sportski djelatnik. Bio je prvak Hrvatske u biciklističkom patrolnom natjecanju i pobjednik u kategoriji „kontraša“, odbojkaški i biciklistički sudac, organizator brojnih natjecanja. Umro je 1993. godine.

14.3.1919. Rodio se u Varaždinu Vjekoslav Vidović, hrvatski pravnik. Bio je predsjednik Okružnog suda u Zagrebu, predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske te glavni tajnik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) od 1995. do 1996. godine, a od 1997. do 2001. bio je predsjednik tog odbora. Vidović je umro u Zagrebu 2006. godine.

14.3.1955. U Zagrebu je rođen Dubravko Tršinski, istaknuti hrvatski liječnik. U Varaždinu je završio gimnaziju, studirao je i  diplomirao na zagrebačkom Medicinskom fakultetu gdje je specijalizirao internu medicinu. U Općoj bolnici u Varaždinu zaposlen je od 1986. godine, 1994. godine postaje voditelj odjela za kardiovaskularne bolesti, a 2008. godine imenovan je ravnateljem bolnice. Bio je član Europskog kardiološkog društva i Europskog društva za zatajenje srca, predsjednik podružnice Hrvatskog kardiološkog društva za Sjeverozapadnu Hrvatsku. U časopisima i na kongresima objavio je 20 znanstvenih radova. Kao vrhunski liječnik Dubravko Tršinski bio je veoma cijenjen među kolegama i omiljen kod pacijenata. Zbog bolesti 2013. godine podnio je ostavku na mjesto ravnatelja varaždinske bolnice. Umro je 6. lipnja 2014. godine u Varaždinu i sahranjen na Gradskom groblju u Ludbregu.

14.3.2003. U 90. godini u Varaždinu umro je Ivan Curiš, pravnik, sudac, istaknuti sportski djelatnik. Kao sudac Okružnog suda u Varaždinu vodio je najzahtjevnije sudske procese i stekao ugled jednog od najboljih hrvatskih sudaca. Djelovao je u nogometnoj organizaciji, utemeljio je Centar sportskih ribolovnih društava Varaždin, pisao je popularne članke o povijesti ribolova, bio predsjednik ribolovnog društva Varaždin.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video