Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN Godine 1993. tiskana je prva poštanska marka s temom Varaždina

NA DANAŠNJI DAN Godine 1993. tiskana je prva poštanska marka s temom Varaždina

Nakon Gradske vijećnice, na markama su se našli Ivan Kukuljević Sakcinski i Miljenko Stančić.

15.3.1993. Tiskana je prva poštanska marka s tematikom Varaždina u Republici Hrvatskoj. U izdanju „Hrvatski gradovi“ nalazi se marka koja prikazuje varaždinsku gradsku vijećnicu. Te godine na markama su se našli poznati Varaždinci Ivan Kukuljević Sakcinski i Miljenko Stančić. U 1994. godini tiskane su marke s motivom Trakošćana, pavlinske pjesmarice i „Gazofilacija“ Ivana Belostenca, dok su Varaždinske barokne večeri dobile marke 1999. godine.

15.3.1955. Izašao je prvi broj „Varteksovog vjesnika“, informativnog lista najveće hrvatske tekstilne tvornice Varteks. Prvi glavni i odgovorni urednik bio je Franjo Čić, koji je do 1962. godine pokrenuo rad Varteksove Radiostanice, zatim „Internog biltena“, Vjesnika trgovačke mreže. U početku je „Varteksov vjesnik“ bio mjesečnik pa polumjesečnik i tjednik, a od 1966. godine informacije o Varteksu na zasebnoj stranici izlazile su četiri puta tjedno u zagrebačkom „Vjesniku“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

15.3.1777. U Varaždinu je umro pojasarski obrtnik Mihael Podboršić. Izrađivao je od srebra i pozlaćene mjedi predmete za crkve. Značajan rad je njegova pokaznica sačuvana u varaždinskoj župnoj crkvi svetog Nikole.

15.3.1956. U Varaždinu je 15. ožujka 1956. godine rođen Mario Porobija, pravnik, društveni djelatnik. Maturirao je na gimnaziji u rodnom gradu, Pravni fakultet diplomirao je u Zagrebu. Bio je sudac i zamjenik predsjednika Općinskog suda u Varaždinu, od 1986. godine radio je kao odvjetnik. U društvenom životu  Varaždina bio je gradski vijećnik i zamjenik  gradonačelnika, jedan od osnivača i predsjednik Rotary kluba, aktivni  sportaš – streličar i lovac. Mario Porobija umro je u Varaždinu 8. svibnja 2006. godine.

15.3.2008. U 76. godini u Varaždinu je umrla Radojka Ožeg, legendarna varaždinska sportašica i sportska djelatnica. Već kao petnaestogodišnja gimnazijalka pobjeđivala je na kratkim stazama u atletskim utrkama, godine 1948. osvojila je pojedinačni naslov juniorske prvakinje Hrvatske u biciklizmu, od 1952. do 1974.godine aktivna je gimnastičarka i ujedno trener omladinske vrste gimnastičkog društva. Svoju sportsku svestranost Radojka Ožeg iskazala je i u streljaštvu: kao članica ženske ekipe Streljačkog društva „Varteks“ 1974. godine osvojila je državno prvenstvo u malokalibarskoj pušci. Sa sastavom varaždinskih gimnastičarki prva je u ondašnjoj državi 1961. godine izvodila  vježbe u ritmičko-sportskoj gimnastici. Bila je jedna od pokretača  i organizatora  sportske rekreacije u Varaždinu. Kao kuriozitet treba spomenuti i da je Radojka Ožeg bila jedina žena u Varaždinu koja je položila ispit za boksačkog suca i sudila muške boksačke mečeve.  

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.