Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN Godine 1569. vlasnik Trakošćana postala je obitelj Drašković

NA DANAŠNJI DAN Godine 1569. vlasnik Trakošćana postala je obitelj Drašković

Grof Juraj Drašković vlastelinstvo Trakošćana dobio je u ime banske plaće.

16.3.1569. Vlastelinstvo Trakošćana došlo je u posjed obitelji Drašković. Prvi vlasnik dvorca bio je grof Juraj Drašković, a vlastelinstvo Trakošćana dobio je u ime banske plaće. Današnji izgled dvorca Trakošćan potječe iz obnove sredinom 19. stoljeća, kada je podmaršal Juraj Drašković dao objekt urediti u gotičkom stilu, pregradio rječicu Bednju i stvorio jezero, uredio parkovne površine, puteve, a u okolici dao posaditi mješavinu crnogorične i bjelogorične šume.

16.3.1899. Rodio se u Varaždinu zagrebački biskup i dobrotvor Josip Lach. Za biskupa je imenovan 1839. godine, a posvećen je godinu dana kasnije. Bio je profesor na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu. Umro je 1983. godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

16.3.1906. U Varaždinu je u 76. godini umro gimnazijski profesor Luka Zima, lingvist, akademik JAZU. Proučavao je narodni jezik i običaje. Kao svestrani jezikoslovac poznavao je sve slavenske jezike, njemački, latinski, grčki. Autor je znanstvenih radova s područja lingvistike.

16.3.1912. Umro je jedan od prvih hrvatskih sportskih trenera, autor knjiga o sportu Ljudevit Sorlini. Rodio se u Varaždinu 1864. godine, poslije završene niže gimnazije odlazi u zagrebačku učiteljsku školu, da bi poslije diplome slušao predavanja kod doktora Franje Bučara i postao nastavnik tjelovježbe. Radio je u Varaždinu, Vinkovcima, Petrovaradinu, Osijeku, bio organizator rada sokolskih društava. 

16.3.1922. U Varaždinu se rodio Josip Remenar, autor kratkih filmova „Stari mačak“, „Kod mosta slobode“ i dr. Kao filmski montažer montirao je oko 3000 kratkih i 11 cjelovečernjih filmova. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.