Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1862. tiskan je prvi (i zadnji) broj 'Podravskog ježa'

NA DANAŠNJI DAN 1862. tiskan je prvi (i zadnji) broj 'Podravskog ježa'

​Vlast ga je odmah zabranila jer je kritizirao ondašnju austrougarsku vlast i ismijavao germanizaciju.

17.3.1913. U Varaždinu je rođen Pavao Stern, farmakolog znanstvenik. Bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu i voditelj farmakološkog instituta, predsjednik Jugoslavenskoga društva fiziologa, dopisni član JAZU (od 1976.) i redoviti član ANUBiH. Umro je 1976. godine.

17.3.1900. Odlukom varaždinskog Gradskog poglavarstva premještena je redarska služba, policija i gradska straža iz Vijećnice na glavnom trgu u Ludbrešku ulicu broj 6. U toj zgradi, u današnjoj ulici Petra Krešimira IV., policija je djelovala pedesetak godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

17.3.1862. U Placerovoj tiskari tiskan je prvi hrvatski humorističko satirički list „Podravski jež“. Izdavač i odgovorni urednik bio je rodoljub, političar, kulturni djelatnik Dragutin Antolek Orešek. „Podravski jež“ tiskan je u 2000 primjeraka, a za moto je uzeo poslovicu „Kume, uzdaj se u se i u svoje kljuse“ koja je ispisana ispod crteža ježa. Bilo je najavljeno da će list izlaziti svakih deset dana, desetog, dvadesetog i tridesetog u mjesecu. Prvi pokusni broj, u kojem je Dragutin Antolek Orešek kritizirao ondašnju austrougarsku vlast i ismijavao je germanizaciju, bio je ujedno i zadnji, vlast je zabranila izlaženje „Podravskog ježa“.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.