Vijesti / Društvo

odgovor ŽDO-a

Županijsko državno odvjetništvo odgovorilo na prozivke Sindikata policije vezane za incident u Trnovcu

Županijsko državno odvjetništvo odgovorilo na prozivke Sindikata policije vezane za incident u Trnovcu
Varaždinski.hr

Sindikat policije Hrvatske istupio je nakon incidenta u Trnovcu u kojem su napadnuti policijski službenici...

Sindikat policije Hrvatske osvrnuo se na incident u Trnovcu u kojem su napadnuti policijski službenici. Policija je uhitila tri napadača kojima nije određen istražni zatvor.

Vezana vijest:

policija, policajac reakcija sindikata Sindikat o napadu na policiju u Trnovcu: 'Zašto počiniteljima nije određen istražni zatvor?'

Sindikat je u osvrtu na incident postavio tri pitanja:

'1. Zašto su počinitelji od strane DORH-a prijavljeni samo za POKUŠAJ kaznenog djela, a policajci su u napadu ozlijeđeni te su počinitelji savladani tek nakon uporabe sredstava prisile i dolaska pomoći?

2. Zašto počiniteljima nije određen ISTRAŽNI ZATVOR kada sutkinja i sama u svojem Rješenju PRIZNAJE POSTOJANJE ELEMENATA za određivanje istražnog zatvora (postojanje opasnosti od ponavljanja KD, a nisu ni ispitani svjedoci)?

3. Do kad će se tolerirati napadi na policijske službenike, ljude koji časno obavljaju svoju dužnost svakodnevno riskirajući svoje živote i što Republika Hrvatska poduzima da bi se to spriječilo?'

Odgovor Sindikatu stigao je iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, a prenosimo ga u potpunosti.

'1. Potpuno je netočno da su počinitelji prijavljeni od strane DORH-a. Upravo suprotno tome, državno odvjetništvo je tijelo kojem se podnose kaznene prijave i koje prima kaznene prijave, pa je i u ovom predmetu policija podnijela kaznenu prijavu državnom odvjetništvu.

2. Potpuno je netočno da su počinitelji prijavljeni samo za pokušaj kaznenog djela. Policija je podnijela kaznenu prijavu, a državno odvjetništvo pokrenulo kazneni postupak zbog više kaznenih djela od kojih neka nisu ostala u pokušaju, već se radi i o dovršenim kaznenim djelima.

3. Potpuno je netočno da se počinitelji neosnovano terete za pokušaj kaznenih djela. Kaznena djela se pravno označuju prema obilježjima djela koja su propisana u Kaznenom zakonu. Ako počinitelj svojim postupanjem ostvari sva obilježja kaznenog djela, ali unatoč tome nije nastupila propisana posljedica, tada se radi o pokušaju kaznenog djela, što je slučaj kod nekih kaznenih djela, prema do sada utvrđenim činjenicama. Upravo zbog potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i kvalifikacije kaznenih djela državno odvjetništvo provest će postupak na temelju kojeg će se odrediti konačna pravna oznaka kaznenih djela.

4. Potpuno je netočno da ozljede policijskih službenika nisu uzete u obzir. Tjelesne ozljede policijskih službenika jesu uzete u obzir kao obilježja počinjenih kaznenih djela, dakle svi osumnjičenici se terete da su počinili kaznena djela kojima su policijskim službenicima nanijeli tjelesne ozljede', odgovor je Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video