Vijesti / Društvo

općina petrijanec

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec provela je dvogodišnji projekt 'Uključimo isključene u zajednicu'

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec provela je dvogodišnji projekt 'Uključimo isključene u zajednicu'
Općina Petrijanec

Ukupne vrijednost projekta je 22.562,88 eura...

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec, u partnerstvu s Općinom Petrijanec, provodila je projekt „Uključimo isključene u zajednicu.“ Projekt je prijavljen na Poziv za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu koji je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Od strane spomenutog Ministarstva odobreno je ukupno 170.000,00 kuna – 85.000,00 kuna za aktivnosti u 2021. godini te 85.000,00 kuna za aktivnosti u 2022. godini.

Cilj spomenutog projekta je promicanje aktivnog starenja, povećanje i obogaćivanje kvalitete života te povećanje socijalne uključenosti osoba od 60 godina i više, poticanje na stjecanje novih znanja i vještina, ali i educiranje starijih osoba o temama važnim za zaštitu njihovih prava kroz organizaciju i provođenje različitih aktivnosti i radionica za osobe treće životne dobi.

Glavne aktivnosti koje su se projektom provodile su održavanje kreativnih aktivnosti, održavanje edukacijskih aktivnosti te održavanje kulturnih aktivnosti. Za potrebe projekta i izvođenja kreativnih aktivnosti nabavljene su likovna mapa, crtaći ugljen, vodene boje, tempere, kistovi, ljepilo i škarice za papir, igla za kukičanje, igla za pletenje, vuna, konac za kukičanje. a sve u svrhu održavanja kognitivnih sposobnosti te povećanja znanja i vještina i socijalne uključenosti starijih osoba. Kroz edukacijske aktivnosti dobili su informacije o važnosti korištenja pravne pomoći prije nego odluče raspolagati svojom imovinom, a posebno sklopiti ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. U sklopu ove aktivnosti istaknula se i važnost educiranja o tim ugovorima, prednosti i nedostaci prilikom sklapanja takvih ugovora te razlike između ugovora kako osobe starije životne dobi ne bi postale žrtve prijevara i nasilja. Također, upoznali su se o oblicima nasilja nad starijim osobama, nužnosti borbe protiv nasilja i sa svojim pravima ako se nađu u ulozi žrtve. U kulturne aktivnosti uključeno je bilo vježbanje i održavanje proba s ciljem nastupa na svečanostima u općini i šire s bogatim i raznolikim programom. Također, projektom je ostvarena  predstava Kerekesh teatra u svrhu povećanja socijalne interakcije te kvalitetnog provođenja vremena starijih osoba s područja Općine Petrijanec. Na samom kraju bitno je spomuti da je i Udruga sudjelovala na humanitarnom sajmu koji se održao u OŠ Petrijanec „Za Tinov novi korak“. Projekt se uspješno realizirao i priveo kraju.

“Općina Petrijanec se trudi umirovljenicima omogućiti sve potrebno za nastavak aktivnog života i u njihovoj mirovini.  Iz ovog projekta mogli smo vidjeti razne aktivnosti za umirovljenike te se možemo složiti da su se članovi Udruge zalagali za dobar odaziv na ovim zanimljivim radionicama. Naravno da ćemo i dalje prijavljivati Udrugu umirovljenika Općine Petrijanec na natječaje resornih Ministarstava. Njihovi radovi su raznovrsni, kreativni, domišljati, izrađeni s puno ljubavi, strpljenja, osobnosti i zapravo to čini vrijednost i unikat svih izložaka. Zahvaljujem se voditeljici projekta, svim suradnicima i voditeljima aktivnosti kao i svim članovima udruge koji su sudjelovali u ovom projektu.” – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

Najnovije

Reci što misliš!