Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Prije točno 175 godina u Varaždinu je održana prva javna sjednica gradskog zastupništva

Prije točno 175 godina u Varaždinu je održana prva javna sjednica gradskog zastupništva

Zastupnici su donijeli odluku o javnosti općinskih poslova, ukinuću cenzure i proglasili slobodu tiska...

21.3.1933. U Ivancu je rođen Franjo Hrg, ivanečki pjesnik, novinar, vrsni poznavalac ivanečkog govora i hrvatskog književnog jezika i skladatelj. Radio je kao urednik i novinar Radio Ivanca, surađivao u brojnim časopisima i novinama. Objavio je pet zbirki pjesama, napisao je knjigu „Ivanečki govor i rječnik“ („Ivonjski goavar i riečnik“). Autor je niza skladbi, a također je napisao nekoliko glazbenih udžbenika. Umro je 2011. godine.

21.3.1924. Umro je u brčkom svećenik i pjesnik Izidor Poljak. Rodio se u selu bednji kod Ivanca, bogosloviju je završio u Sarajevu. Objavljene su mu zbirke: „Pjesme“ i „Sa Bijelog brda“

21.3.1908. U Varaždinu je rođen Rudolf Kralj, sportaš i trener. Nogomet je igrao u varaždinskom klubu „Drava“, zagrebačkim klubovima HAŠK – u i Prvom hrvatskom građanskom klubu. Bio je trener u Čileu, Boliviji, Argentini, profesor nogometa na Visokoj školi u Buenos Airesu, tajnik Međunarodnog udruženja nogometnih trenera Južne Amerike. Umro je 1997. godine.

21.3.1897. Rodio se Branko Svoboda, novinar, urednik, javni bilježnik. Diplomirao je pravo na zagrebačkom sveučilištu. Dugo godina bio je vlasnik i glavni urednik „Varaždinskih novosti“, urednik godišnjaka Društva hrvatskih Zagoraca „Zagorskog kolendara“ i glavni urednik biblioteke KUD „Hrvatskih Zagoraca Matija Gubec“. Objavio je brojne publicističke radove, a najznačajnije mu je djelo „Stare vinogradske klijeti i kurije“ u kojima je obradio povijest Varaždina i varaždinskih vinograda. Umro je 1974. godine.

21.3.1893. U Varaždinu je umro Đuro plemeniti Femenić, pravnik, političar. Rođen je 31. ožujka 1825. godine u Visokom kraj Novog Marofa u plemićkoj obitelji Femen - Femenić. Bio je pristaša Ilirskog pokreta, godine 1848. u vojsci bana Josipa Jelačića obnašao je dužnost kapetana i kao časnik sudjelovao u ratu protiv Mađara. Od 1850. bio je sudac, vijećnik banskog stola i voditelj kraljevskog sudbenog stola u Varaždinu. Za gradonačelnika Varaždina izabran je 1885. godine, a 1889. godine postao je varaždinski zastupnik u Hrvatskom saboru. Kao gradonačelnik Đuro plemeniti Femenić svake je godine predvodio varaždinske procesije na Mariju Bistricu, godine 1890. u procesiji je bilo čak 1200 hodočasnika koji su prikupili novac za veliki sedam metara velik hrastov križ s Isusovim kipom koji je postavljen kao središnji križ na gradskom groblju.

21.3.1848. Na zahtjev uglednih Varaždinaca na čelu s ljekarnikom Teodorom Fodorom i odvjetnikom Antunom Meličevićem, u varaždinskoj gradskoj vijećnici održana je javna sjednica gradskog zastupništva. Uz nazočnost brojnih građana zastupnici su donijeli odluku o javnosti općinskih poslova, ukinuću cenzure i proglasili slobodu tiska. Iz Varaždina je kralju Ferdinandu I. upućen prijedlog o potrebi preuređenja odnosa među pokrajinama i poboljšanju položaja hrvatskog naroda.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video