Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Godine 1898. u Varaždinu je uveden telefon

Godine 1898. u Varaždinu je uveden telefon
Wikipedia.org

Prvi pokušaj bio je tri godine prije, ali nije bilo dovoljno zainteresiranih.

23.3.2005. U Varaždinu je umro Ivan Gotić, sveučilišni profesor, znanstvenik. Rođen je 7. svibnja 1937. godine u Kraljevu, u Varaždinu je maturirao na gimnaziji, diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu i doktorirao 1985. godine na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Bio je profesor na varaždinskoj Višoj geotehničkoj školi i dekan Geotehničkog fakulteta. Autor je udžbenika „Uvod u geotehniku“, bio je urednik časopisa „Kroacien Geotehnikal žurnal“, objavio je brojne članke i rasprave u znanstvenim časopisima. Ivan Gotić bavio se na geotehničkim istraživanjima koja su se koristila kod projektiranja stambenih, prometnih i hidrotehničkih objekata.

23.3.1895. U Gradskoj vijećnici u Varaždinu gradonačelnik Stjepan plemeniti Belošević okupio je Varaždince zainteresirane za uvođenje telefona u gradu. Obzirom da se odazvalo svega 29 građana odgođen je početak radova na telefonskoj mreži. Naime, ravnateljstvo pošta i brzojava u Zagrebu kao uvjet da grad dobije telefone tražilo je minimum 35 pretplatnika. Telefoni su u Varaždinu proradili četiri godine kasnije, 1898. godine.

23.3.1840. U Zagrebu je umro državni zemaljski arhivar Valentin Kirinić. Rodio se 1783. godine u Varaždinskim Toplicama, pravo je studirao u Zagrebu gdje je stekao doktorat.

23.3.1833. Ravnatelj risarske škole Ladislav Ebner uputio je zahtjev gradskom magistratu za dodatni prostor i 20 novih školskih klupa. Ujedno u izvještaju o radu Ebner napominje da školu pohađa četrdeset učenika koji uče kod obrtnika gdje je potrebno znanje crtanja i oblikovanja.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video