Vijesti / Društvo

'pomicanje kazaljki'

Sa subote na nedjelju: Za vikend počinje ljetno računanje vremena

Sa subote na nedjelju: Za vikend počinje ljetno računanje vremena
Ilustracija, Domagoj Marić

Iako su zemlje EU-a još 2021. odlučile kako će prestati s ljetnim i zimskim računanjem vremena, to se nije dogodilo jer nije postignut dogovor o tome koje će računanje postati standard

Ove godine satove pomičemo na ljetno računanje vremena u noći sa subote na nedjelju 26. ožujka. Te noći satovi se pomiču jedan sat unaprijed, što znači da ćemo spavati sat vremena kraće.

Mnogo je lakše primijetiti osobne i negativne utjecaje pomicanja sata, na primjer neispavanost i povećanu razdražljivost te zbunjenost iznenadnom promjenom.

- Pomicanje satova na ljetno ljetno računanje vremena ponekad može uzrokovati privremeni poremećaj našeg obrasca spavanja dok se naša tijela prilagođavaju novom rasporedu. Ovo se može pogoršati za one koji su osjetljivi na promjene u svom rasporedu spavanja ili koji imaju postojeće poremećaje spavanja. Nekima može proći nekoliko dana dok se razina melatonina ne prilagodi novom ciklusu svjetla i tame - rekla je Dr. Sue Peacock, savjetnica za zdravstvenu psihologinju Well a Head koja se specijalizirala za poremećaje spavanja za Metro.

Ona preporuča da u krevet odlazite 10-ak minuta ranije svakog dana otprilike tjedan dana prije 25. ožujka kako biste nadoknadili taj jedan sat manje, no upozorava da zaspati sat vremena ranije u subotu neće imati jednak pozitivni rezultat. Ključ je u postepenoj promjeni. 

Iako su zemlje EU-a još 2021. odlučile kako će prestati s ljetnim i zimskim računanjem vremena, to se nije dogodilo jer nije postignut dogovor o tome koje će računanje postati standard. Zbog toga nas, izgleda, čeka još najmanje jedno pomicanje sata.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video