Vijesti / Društvo

Grad Novi Marof

Otvoreni 7. Rabuzinovi dani: Upoznavanje svjetski poznatog Ivana Rabuzina iz drugog kuta

Otvoreni 7. Rabuzinovi dani: Upoznavanje svjetski poznatog Ivana Rabuzina iz drugog kuta
Grad Novi Marof

Da je Ivan Rabuzin bio i kolekcionar, malo je poznata činjenica o ovom proslavljenom slikaru čije slike krase zidove mnogih svjetskih muzeja.

Otvorenjem izložbe pod nazivom "Ivan Rabuzin - zadivljen crtežima drugih umjetnika", u petak su u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu počeli 7. Rabuzinovi dani, manifestacija kojom Novomarofčani odaju priznanje svom sugrađaninu svjetskog glasa i koja u mjesec dana nudi čitav niz sadržaja.

Da je Ivan Rabuzin bio i kolekcionar, malo je poznata činjenica o ovom proslavljenom slikaru čije slike krase zidove mnogih svjetskih muzeja. Ovogodišnji Rabuzinovi dani temom će pratiti ovaj, svojevrsni hobi umjetnika koji je cijenio druge, ali i sam bio cijenjen od drugih.

Nit vodilja organizatora ove kulturne manifestacije bila je prikazati Rabuzina iz drugog kuta, ukazati na širinu njegovog djelovanja i ostavštinu koju je ostavio budućim generacijama. Izloženi crteži dio su zbirke iz Gradskog muzeja Varaždin, a koju je Rabuzin darovao 2003. godine.

 

Tako će se na izložbi u Novom Marofu moći vidjeti 40- tak crteža eminentnih imena iz slikarskog svijeta. Ivan Meštrović, Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vasilije Jordan, Mirko Rački, Jozo Kljaković, Krsto Hegedušić, Ivan Lovrenčić samo su neki od autora čiji će crteži krasiti zidove Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Gradonačelnik Siniša Jenkač kazao je kako će posjetitelji imati prilike upoznati Ivana Rabuzina i iz drugog kuta jer je osim što je najpoznatiji po svom slikarstvu on bio i strastveni kolekcionar.

-On je bio veliki kolekcionar, sakupljač vrijednih slike naših najrenomiranijih umjetnika,  koji su proslavili svojom umjetnošću ne samo Hrvatskoj nego i u čitavom svijetu. Tako da  će ga naši posjetitelji bolje upoznati, a onda vjerujem i u nekoj bližoj budućnosti da ćemo ga prezentirati i kao pisca i pjesnika jer možemo reći da je bio kompletan umjetnik, ne samo slikar, nego i zaljubljenik u cijelu umjetnost. Dao je u stvarno u svom dugom životu jedan veliki doprinos – naglasio je Jenkač.

-Ovakva slična izložba prvi puta bila je još u ondašnjoj Općini Novi Marof 1995. godine izložena i od onda do dana današnjeg nije ugledala svjetlost dana tako da je to, možemo reći, jedna praizvedba izložbe gdje će moći i naši posjetitelji moći vidjeti i dijela naših renomiranih slikara – dodao je.

Voditeljica Turističke zajednice Novog Marofa Renata Horvatić ustvrdila je kako su Rabuzinovi dani najznačajnija manifestacija novomarofskog kraja, a Ivan Rabuzin najveći motiv Grada Novog Marofa kada je kultura u pitanju.

- Iznimno smo sretni i ponosni što je Ivan Rabuzin bio naš sugrađanin i što imamo u obavezi nasljeđe da promoviramo njegovo ime i dalje i da se dičimo time što je ostavio budućim generacijama, i da to s vremenom pretvorimo u snažnu turističku atrakciju i dobar motiv dolaska u naš kraj – rekla je Horvatić uputivši poziv posjetiteljima da dođu u što većem broju.

Mirjana Dučakijević iz Gradskog muzeja Varaždin, autorica postava izložbe te poznavateljica zbirke, ali i cjelokupnog lika i djela Ivana Rabuzina objasnila je kako se u izloženim crtežima korištene razne crtačke tehnike poput tuša, krede i olovke.

- On se divio iskreno ljudima koji su svojim crtežom uspjeli zabilježiti ono što su vidjeli i to je ono što ga je fasciniralo - rekla je Dučakijević.

Rabuzinovi dani koji će ovoga puta trajati punih mjesec dana, osim izložbe ponudit će razne likovne radionice, projekcije filmova o Ivanu Rabuzinu, predavanje o kolekcionarstvu te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Ivan Rabuzin ilustrirao.

Organizatori Rabuzinovih dana su Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i Gradski muzej Varaždin, kao suorganizator.

Izložbu u KC Ivan Rabuzin posjetitelji će moći razgledati do 23. travnja ove godine.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video