Vijesti / Društvo

senzorne projekcije

Hrvatski animirani film 'Cvrčak i mravica' u Kinu Gaj u sklopu obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu

Hrvatski animirani film 'Cvrčak i mravica' u Kinu Gaj u sklopu obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Pod motom 'Kino dostupno svima', senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino.

Već sedmu godinu zaredom u kinima diljem Hrvatske odvija se program senzornih projekcija. Njegova je specifičnost poštivanje dječje senzibilnosti i različitosti u sklopu prilagođenih kino-projekcija. Provedbom projekcija, omogućava se integracija djece s poteškoćama u razvoju, a prostor kina postaje terapijsko mjesto.

Pod motom "Kino dostupno svima", senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka.

Projekcijski su programi koncipirani na način da okruženje u koje dolaze djeca bude senzorno optimalno, a izbor filmskih naslova pažljivo je sastavljen kako bi filmovi bili senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu.

U ovoj godini, program Senzornih projekcija odvijat će se prigodno i na 2. travanj, Svjetski dan svjesnosti o autizmu. U čak četiri kina u različitim će gradovima biti prikazan film “Cvrčak i mravica” po sljedećem rasporedu projekcija:

1. Kino Tuškanac, Zagreb – 02. travnja u 11h

2. Kino Gaj, Varaždin – 01. travnja u 16h

3. Kino Velebit, Koprivnica – 02. travnja u 11h

4. Kino Samobor & POU Samobor – 25. ožujka u 11h

Cvrčak i Mravica predivna je priča o suživotu bučnih cvrčaka i radišnih mrava, priča koja afirmira različitost te ga promatra kao bogatstvo. Animirani film odiše inkluzivnim tonom kroz promoviranje i razumijevanje „drukčijeg“ kao jednako vrijednog i važnog. Prikladnost filma za senzornu projekciju očituje se u ugodnim bojama, sporijim izmjenama kadrova, te ugodnom glazbom. Poseban značaj ovog filma je u kratkim pjevnim songovima koje djeca vole, te su lako pamtljivi. U ovom animiranom filmu nisu prisutni jaki audiovizualni efekti koji mogu djelovati provocirajuće za dječji senzorni sustav. Film je zbog svojih karakteristika prigodan i za manju djecu od 3 godine, te za djecu sa odstupanjima u senzornom području.

Sve zainteresirane za dolazak na projekcije pozivamo da se jave na mail [email protected].

Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. reh., psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, a projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Grad Zagreb.

U projekt je uključeno još kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Ovim putem pozivamo sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te tako doprinesu integraciji djece s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu.  Sve dodatne informacije možete saznati na adresi [email protected]

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video