Vijesti / Društvo

GDJE JE ZAPELO?

Problemi s izmuljavanjem jezera pokraj dvorca Trakošćan: Radovi poskupjeli čak 30 posto

Problemi s izmuljavanjem jezera pokraj dvorca Trakošćan: Radovi poskupjeli čak 30 posto
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Radovi bi trebali završiti do 3. svibnja, no sve je izvjesnije da će se to teško ostvariti...

Hrvatske vode potvrdile su da su s izvođačem radova na čišćenju akumulacijskog jezera Trakošćan od nataloženog mulja sklopljena već četiri dodataka ugovoru, a investicija je s 14,6 milijuna kuna porasla na 19 milijuna kuna (2,5 milijuna eura), dakle za 30 posto! I upitno je još hoće li radovi završiti do 3. svibnja, za kad je, kako je Večernji list objavio prije par tjedana, određen zadnji rok. Ugovor je s izvođačem Bagerkop Roberto potpisan potkraj ožujka 2021. godine.

- Nakon početnih poteškoća vezanih uz pražnjenje jezera kada je bilo potrebno čekati hladniju temperaturu vode, odnosno povoljno razdoblje za izlov ribe, što je bio preduvjet za pražnjenje i isušivanje jezera. Iz tog razloga izlov ribe je odgođen za prosinac 2021. godine. Također, detaljnim uvidom na terenu bilo je razvidno da se zatečeno stanje razlikuje od projektiranog rješenja i projektnom dokumentacijom definirane tehnologije uklanjanja sedimenta. Imajući u vidu navedeno stanje i zahtjev izvođača za izmjenom ugovora, sklopljen je dodatak ugovoru za radove s novim rokom izvođenja radova do 28. studenog 2022. godine – odgovorile su na upit Hrvatske vode.

Rok je do svibnja

Izvođač je nakon geodetskog snimka zatečenog stanja i istražnih radova predložio novu tehnologiju izvođenja radova koja je odstupala od početnog projektnog rješenja, što je zahtijevalo dodatno vrijeme i konzultacije s nadzornom službom i projektantom te stručnim službama Hrvatskih voda i nadležnih tijela.

- Izvedbeni projekt je uključivao dodatne servisne putove, proširenje deponije i pristupnog puta kao i same tehnologije vađenja sedimenta, što je od strane nadzora odobravano u segmentima, usklađujući se s dinamikom napredovanja radova na terenu. Potom su nastupila kišna razdoblja i posljedično tome poteškoće mehanizacije u dodatno otežanim terenskim uvjetima, a treba napomenuti i da su dva stroja upala u sediment. Osim toga, navedeno je trebalo sagledati u kontekstu svih uvjeta javnopravnih tijela i zakonske regulative, a osobito Zakona o javnoj nabavi. Tako su sukladno mišljenju nadzorne službe sklopljeni novi dodatci ugovoru od kojih je zadnji, četvrti dodatak s rokom izvođenja radova do 3. svibnja 2023. godine – ističu u Hrvatskim vodama.

Drugim i trećim dodatkom ugovoru odobreni su vantroškovnički radovi, kao i neke radnje na ugovornom troškovniku koje nisu bile obuhvaćene projektnom dokumentacijom i natječajnom dokumentacijom. Vantroškovnički radovi odnosili su se na radove na zamjeni tla šumskog puta na lokacijama koje ne zadovoljavaju zahtijevanu nosivost i na proširenje deponije. Vrijednost radova po drugom dodatku Ugovora povećana je za 167.760 eura, a po trećem za 413,340, pa je nova cijena 2,52 milijuna eura (18,99 milijuna kuna).

Što je dosad učinjeno?

Dosad je uređena ploha za deponiranje mulja, izgrađen je šumski put za transport od jezera do deponije, izgrađen je privremeni zagat na kraju jezera radi zaštite vrijednog močvarnog staništa, izveden je nasuti kameni put za transport od brane na jezeru kod dvorca do kraja jezera, odvodni kanal cijelom dužinom jezera...

- Prema mogućnostima na terenu vrši uklanjanje i odvoz sedimenta iz jezera te deponiranje na privremenoj deponiji kao i uređenje nivelete dna jezera – kažu u Hrvatskim vodama I dodaju da će izvođač će do okončanja ugovora pojačati aktivnosti na uklanjanju mulja i odvozu na deponij.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video