Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN Godine 1875. rođen je Herman Haller, 'otac' Varaždinskog groblja

NA DANAŠNJI DAN Godine 1875. rođen je Herman Haller, 'otac' Varaždinskog groblja

Za vrijeme njegova upravljanja grobljem ono je po svojoj ljepoti postalo prepoznatljivo širom Europe.

28.3.1779. U Varaždinu je umro slikar Josip Sartori. Radio je slike sa sakralnim temama a 1777.godine oslikao je strop i oltar kapelice Svetog Fabijana i Sebastijana u Varaždinu.

28.3.1870. U zgradi tadašnjeg varaždinskog kazališta u današnjoj Kranjčevićevoj ulici 4., okupili su se hrvatski rodoljubi i utemeljili „Društvo dobrovoljaca za hrvatske kazališne predstave“. Za ravnatelja je izabran odvjetnik Dragutin Antolek Orešek, a za tajnika Dragutin Jagić, brat poznatog slaviste Vatroslava Jagića. Društvo je podijeljeno u tri grane – književnu, gospodarsku i glazbenu. Prvu predstavu varaždinski kazališni dobrovoljci izveli su 19.travnja 1870.godine, bila je to igra Antuna Nemčića „Varmeđijska restauracija“. Dvadeset dana kasnije izvedene su predstave „Cjelovito“ i „Tko zna čemu je to dobro“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

28.3.1875. U Varaždinu je rođen Herman Haller, hortikulturnik. Od 1905. do 1946. godine bio je upravitelj Varaždinskog groblja i  kroz to vrijeme sađenjem tuja, drveća, grmlja, cvijeća, uređenjem staza stvarao je parkovnu površinu po uzoru na versajsku vrtnu arhitekturu. Zelenilom, svjetlošću, prostorom, puteljcima nastojao je smanjiti i ukloniti grobljansku atmosferu, povezati život s neminovnom smrću. Hallerovo Varaždinsko groblje park postalo je 1966. godine zaštićeni spomenik prirode. Herman Haller umro je 1953. godine.   

28.3.1923. U Ivanečko-ladanjskim i ostalim zagorskim ugljenokopima počeo je štrajk rudara koji je trajao sedam tjedana. Poslije dugotrajnih pregovora štrajkaši su uspjeli u zahtjevu da im se povećaju plaće i da nitko od štrajkaša ne dobije otkaz.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video