Za ceremoniju je bio zadužen vincilir Krunoslav Čolo
Veselo je u nedjelju bilo u vinogradima na samom jugu Varaždinske
županije, a kako i ne bi kad je nakon mjeseci teškog rada u
“goricama” napokon došlo vrijeme za berbu grožđa i za uživanje.
Očuvati stare običaje i tradiciju bio je cilj ovogodišnje, treće
po redu po redu “Županijske berbe” koja je
održana u vinogradima Vinarije Šafran u Breznici.
Za ceremoniju je bio zadužen vincilir Krunoslav
Čolo, a sudjelovali su članovi Udruge vinogradara i
voćara Pinta iz Novog Marofa, Limene
glazbe Sveti Martin Breznički Hum, Udruge
“Prigorčica” Breznica i Visoko te Lovačkog
društva Vepar Novi Marof.
U branju grožđa pridružio im se župan Anđelko
Stričak, njegova zamjenica Silvija
Zagorec, saborski zastupnik i gradonačelnik Novoga
Marofa Siniša Jenkač, saborska zastupnica
Nadica Dreven Budinski, predsjednica Gradskog
vijeća Varaždina Zdravka Grđan, predsjednik
Općinskog vijeća Općine Breznički Hum Marko
Fišter, Darinka Andrašek ispred Općine
Breznički Hum, direktor TZ-a Varaždinske županije Miran
Bojanić Morandini i drugi gosti.
– “Županijskom berbom” želimo očuvati stare običaje, a
istovremeno označavamo početak sezone berbi u Varaždinskoj
županiji. Ponosni smo na naše vinogradare koji cijelu godinu
mukotrpno rade. Svi znamo da vinograd ne treba gazdu, nego slugu
i zato vjerujemo da će sav trud isplatiti i da će svi imati jako
dobru berbu. Zahvaljujem svima koji su se odazvali na “Županijsku
berbu” koju je organizirala Vinarija Šafran u suradnji s
Varaždinskom županijom i Turističkom zajednicom Grada Novoga
Marofa – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.
Koliko je vinogradarstvo ovdje ukorijenjeno, dovoljno govori
podatak je u Vinski registar Republike Hrvatske upisano više od
1.700 proizvođača vina iz Varaždinske županije, a tome treba
pribrojiti i sve one koji vinograde obrađuju za svoju dušu i iz
hobija, napomenuo je župan Stričak.
– Tradicija vinogradarstva u našoj županiji duga je stoljećima, a
tom iskustvu i znanjima su naši vinari posljednjih godina
pridružili nove tehnologije. Prema podacima iz Vinskog registra,
u Varaždinskoj županiji godišnje se proizvede 1.300 tona grožđa i
više od 8.000 hektolitara vina. Kvaliteta vina je iz godine u
godinu sve bolja, pa nisu izostali ni rezultati na
najprestižnijoj svjetskoj izložbi vina, Decanteru u Londonu.
Naravno da nas to veseli i da sljedeće godine na izložbama
očekujemo još veću “berbu” medalja – rekao je Stričak.
Među najvećim proizvođačima je Vinarija Šafran, čiji se vinogradi
prostiru na 20-ak hektara. Dobrodošlicu svim beračima poželjeli
su vlasnici Stjepan Šafran i Josip
Tržec.
– Ovo je kolijevka vinogradarstva bregovite Hrvatske.
Profesionalna briga o vinogradima započela je za vrijeme
Austro-Ugarske, na tadašnjim grofovskim imanjima, a kasnije i u
biskupskim vinogradima. Najstariji službeni zapis je iz davne
1692. godine, a tim povijesnim kontinuitetom u vinogradarstvu i
podrumarstvu se doista možemo ponositi – istaknuo je Josip Tržec,
voditelj Vinarije Šafran u kojoj se godišnje proizvede od 70.000
do 100.000 litara vina.