Vijesti / Društvo

vž kalendar

Rođena Marija Ebner, prva poznata hrvatska pijanistica: Djelovala je u 19. stoljeću

Rođena Marija Ebner, prva poznata hrvatska pijanistica: Djelovala je u 19. stoljeću

Varaždinka je prvu glazbenu obuku dobila od oca Leopolda Ignacija Ebnera, a već sa 14 godina imala je pijanistički nastup.

21.5.1877. Prigodom proslave posvete zastave Hrvatskog pjevačkog društva „Vila“, u Varaždinu su se okupila pjevačka društva iz cijele Hrvatske. Održana je skupština „Hrvatskog pjevačkog saveza“ dok je poslije podne u Graberiju priređena velika pučka svečanost na kojoj su nastupili prvi puta gimnastičari „Hrvatskog sokola“ iz Zagreba. U gradskom kazalištu na velikom svečanom koncertu nastupilo je 200 pjevača i 45 glazbenika iz cijele Hrvatske.

21.5.1805. Rođena je Marija Ebner, pjevačica i prva poznata hrvatska pijanistica. Prvu glazbenu poduku dobila je od oca skladatelja Leopolda Ignacija Ebnera, a već sa 14 godina imala je pijanistički nastup. Nastupala je na koncertima i kao pjevačica. Nakon udaje Marija Ebner napustila je rodni Varaždin.

21.5.1942. U Varaždinskim Toplicama umro je Josip Hajduković, svećenik i pjesnik. Rođen je u Đurđevcu 1885.godine, bogosloviju je diplomirao u Zagrebu i od 1918.godine bio je župnik u Varaždinskim Toplicama. Pisao je poeziju prožetu domoljubljem, vjerom i hrvatskom poviješću, autor je knjige stihova  «Pjesme». Prikupljao je narodne umotvorine topličkog kraja, surađivao je u brojnim novinama i časopisima.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video