Vijesti / Društvo

kazalište za mlade

Počinju godišnje produkcije Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu

Počinju godišnje produkcije Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu

11 vrijednih predstava čiji su autori i izvođači mladi polaznici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu.

Za sve ljubitelje dramskoga stvaralaštva: pred nama je uzbudljiv period od 23. svibnja do 29. lipnja, u kojem ćemo moći vidjeti 11 vrijednih predstava čiji su autori i izvođači djeca i mladi, polaznici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu. Nastavak je to tradicije započete od osnutka studija 2008. godine, prema kojoj polaznici na kraju sezone pred roditeljima i svima zainteresiranima pokažu rezultat cjelogodišnjeg umjetničko-pedagoškog rada.

Ove će godine preko stotinu polaznika osnovnoškolskog, srednjoškolskog te studentskog uzrasta, podijeljenih (prema dobi) u jedanaest skupina izvesti jedanaest  predstava koje su svaka na svoj način umjetnički, estetski i sadržajno vrijedne i uzbudljive.

Prvu će završnu produkciju pod naslovom „Kako živi Antuntun“, odigrati skupina Zvjezdice (A1) pod dramskopedagoškim vodstvom Ane Krčar-Velimirović. Ove su se godine odlučili za uprizorenje istoimene pjesme Grigora Viteza. Igrajući Antuntuna, zaigranog i neobičnog dječaka čudnovatog gledanja na svijet, istraživali su kako njegove ideje pretvoriti u vrckavu igru, punu pokreta, pjesme, plesa i međuodnosa.

 

 „Neposlušno mače“ je predstava skupine Iskre (A2) nastala po motivima istoimene slikovnice Marije Knežević. „Svi se ponekad nalazimo u situaciji kada poželimo  zanemariti  zabranu koja nam je postavljena. Djeca se nerijetko susreću s  takvim izazovima. Igrajući našu priču, pokušali smo proniknuti koji se osjećaji javljaju kod djece, kada se nalaze pred zabranama koje ne razumiju, koje ih sputavaju u kreiranju okoline  prema vlastitim željama. Potrudili smo se  naučiti koje su moguće posljedice krivih odluka“, istaknula je voditeljica skupne Ana Krčar-Velimirović.

Potom slijedi reprizna izvedba predstave „Bolna glad“ s kojom su mladi iz skupine C4 gostovali su na 25. susretu Hrvatskog centra Assitej profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade u Bjelovaru u ožujku ove godine uz dramskopedagoško vodstvo Tanje Novak. „Bolna glad“ je nastala prema motivima romana „Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme“ Shermana Alexia. Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, inspirirao je skupinu za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku gimnaziju. Njegov status outsidera poslužio je skupini kao ishodišna točka za propitkivanje nekih važna pitanja, kao što je kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj.

Skupina Legende (B3) je osmislila je i pripremila završnu produkciju prema istoimenom tekstu Srećka Cuculića „Crvenkapica i Vuk“. „Najopakija životinja u dječjoj literaturi je upravo vuk, no u predstavi propitkujemo nismo li  upravo mi kao ljudska vrsta često  agresivniji, okrutniji od vukova? Odgovor na to pitanje, dobiti ćete, budete li s nama  u dvorani Europa media“, navodi voditeljica skupine Ana Krčar-Velimirović.  

Skupina Dramci galamci (B2) koja je prošle godine izvela sjajnu dramsku igru pod nazivom „Sličice iz moje sobe“ ove je godine pripremila produkciju pod naslovom „Sasvim obična priča o vučici i tri praščića“. „Kažu da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Je li to baš uvijek tako ili nije? Dođite i provjerite“, kazala je voditeljica skupine, dramska pedagoginja Roberta Barat.

 

Mladi iz skupine B1 su kroz dramske improvizacije problematizirali epizode iz adolescencije koje smatraju rubnima. Kroz dramsko su stvaralaštvo istraživali uzroke i posljedice pojedinih ne/razumnih odluka koje njihovi likovi donose, iz čega su oblikovali duhovit omnibus i nazvali ga „Hod po rubu“. Kroz proces rada su se dotakli i nekih važnih pitanja, kao što su: koliko smijemo biti to što jesmo i što se događa kada prelazimo granice koje nam je svijet odraslih postavio“, navodi dramska pedagoginja Tanja Novak. Kroz predstavu su protkana i dva ulomka preuzeta iz zbornika „Glavni junak - tinejdžer: Antologija hrvatske proze“, s ciljem da se tinejdžerima približi književnost za mlade, ali i literatura i pisanje općenito.

'Snalažljivi Ivek i nestašna Mara', skupine B4 je dramatizacija bajke „Ivica i Marica“ Jacoba i Wilhelma Grimma koju su oblikovale studentice Petra Purgar, Valentina Čikan Penđak, Đurđica Posarić-Kukec, Sara Ratkaj, Tea Krušelj i Lucija Martinko na kolegiju Scenska kultura, pod mentorstvom Tanje Novak, univ. spec. art. na Učiteljskom fakultetu odsjek Čakovec. Posebnost ove dramatizacije je taj što je kajkavizirana, a songove koje je  su osmislile polaznice skupine aranžirao je Vid Novak Kralj.

 

“Krafne, konj i mrlja na cesti” autorska je crnohumorna drama studentske skupine D Kazališnog studija mladih nastala pod vodstvom akademske dramske umjetnice Hane Kunić. U procesu su, kao suradnici za glazbu i zvuk, sudjelovali i srednjoškolci Glazbene škole u Varaždinu koji polaze fakultativni kolegij Osnove scenske glazbe i zvuka, a kojeg vodi i koji je nastao na inicijativu profesora Petra Eldana. „Putem improvizacija, istraživali smo načine kojima se suvremeni mladi čovjek skriva od svojih vršnjaka i ostatka svijeta, ali i od sebe. Kada plešemo na partiju, plešemo li zato što to želimo ili zato što plesati jednostavno moramo? I što se dogodi kada muzika prestane? Odgovori su u maskama. Na nama je da odlučimo hoćemo li ih staviti ili skinuti“, kazala je Hana Kunić o procesu rada.

 

„Noćni leptiri“ naslov je završne produkcije koju Vlado Krušić, voditelj Kazališnog studija mladih, priprema sa srednjoškolskom skupinom C2. „Radi se o (pomalo?) distopijskoj priči u kojoj prikazano društvo/zajednica kao svoj svjetonazor prihvaća mjerila i ciljeve danas sve

popularnije estetske kirurgije i rastuće industrije uljepšavanja. U takvome društvu njegovi mladi pripadnici na svoj šesnaesti rođendan obredno ulaze u svijet odraslih podvrgavajući se,

simbolički i zbiljski, plastičnoj operaciji koja će im ukloniti ili popraviti tjelesne nedostatke i

uljepšati izgled. Naša predstava govori o tome što se događa kada šesnaestgodišnji svečari

odbiju sudjelovati u ovom inicijacijskom ritualu“, navodi Vlado Krušić.

 

Skupinu C3 koja je prošle godine uprizorila Ionescovu 'Ćelavu pjevačicu', zanimalo je daljnje istraživanje dramskih klasika, te su se odlučili za uprizorenje „Ivone, kneginjice od Burgunda.“ Poljskog pisca W. Gombrowicza, koji je proglašen pretečom kazališta apsurda, i njegovu Ivonu – dramu koja sadrži odrednice komedije, farse i nadrealističke igre, nalaze idealnom za daljnje produbljivanje razumijevanja teatra apsurda. Naglasak njihovog uprizorenja je na istraživanju odnosa kolektivnog prema individualnosti i malformacijama unutar društva zbog kojih individualac izvuče deblji kraj. Uz dramskopedagoško vodstvo Tanje Novak, skupina se između ostalog  upustila u istraživanje rada s maskama.

„Vježbe iz hrvatske konverzacije i dikcije za varaždinsku mladež“ je završna produkcija studijske skupine C1 pod vodstvom akademskog glumca Zvonka Zečevića, nastala prema kompilaciji tekstova „Vježbe iz francuske konverzacije i dikcije za američke studente“,  „Ćelava pjevačica“, E. Ionesca i „Hrvatski u razgovoru“, M. Engelsfelda. „Kako igrati Ionesca, a ostati prirodan na sceni? Kako govoriti književnim hrvatskim govorom i biti spontan i duhovit? Kako mlada osoba doživljava autoritete i kako im proturječi? Možda neke odgovore na ova pitanja možemo doživjeti gledajući Vježbe iz hrvatske konverzacije i dikcije za varaždinsku mladež? Možda?“ pitanja su, napomenuo je Zećević, kojima su se bavili tijekom rada na produkciji.  

Prva produkcija „Kako živi Antuntun“ na rasporedu je u utorak, 23. svibnja, a posljednja, „Vježbe iz hrvatske konverzacije i dikcije za varaždinsku mladež“ 29. lipnja. Zatim nastupa ljeto u Kazališnom studiju mladih, u sklopu kojeg će se u srpnju održati zanimljive kazališne radionice.

Točan raspored svih produkcija, koje će se održati u dvorani Europa Media HNK u Varaždinu, kao i više o ljetnim radionicama možete saznati na Facebook i Instagram profilu Kazališnog studija mladih te na webu HNK u Varaždinu.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video