Vijesti / Društvo

NEZADOVOLJNI RODITELJI

Roditelji organiziraju prosvjed! U Novom Marofu nezadovoljni zbog prijave u program cjelodnevne nastave

Roditelji organiziraju prosvjed! U Novom Marofu nezadovoljni zbog prijave u program cjelodnevne nastave
Varaždinski.hr

Kažu da je ignoriran stav predstavnika roditelja prilikom odluke o prijavi.

U Novome Marofu je za utorak 23. svibnja, s početkom u 17 sati, najavljen prosvjed roditelja i građana nezadovoljnih pristupanjem tamošnje škole eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave. Prosvjed će se održati u dvorištu Stare škole, nakon čega slijedi šetnja ulicama grada.

Prosvjed organiziraju roditelji koji traže da OŠ Novi Marof povuče prijavu matične škole i područnih škola (PŠ Remetinec, PŠ Ključ, PŠ Mađarevo i PŠ Podevčevo) iz Eksperimentalnog programa „Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“.

- Roditelji se osjećaju prevarenima nakon što su u ponedjeljak 8. svibnja iz medija saznali da se njihova škola prijavila za Eksperimentalni program. Naime, nakon što su dva puta na Vijeću roditelja većinom glasova 'protiv' izglasali da se ne slažu s prijavom za Eksperimentalni program, ravnatelj škole g. Anđelko Bošnjak rekao im je da se škola neće prijaviti. Unatoč protivljenju roditelja, odluka o prijavi upućena je Školskom odboru na prihvaćanje te se Škola zadnjeg dana natječaja (u petak, 5. svibnja) prijavila za Eksperimentalni program - pojašnjavaju nezadovoljni roditelji što se dogodilo tijekom odluke o prijavi.

Smatraju da je u procesu donošenja odluke mišljenje i stav te izjašnjavanje predstavnika roditelja na Vijeću roditelja trebalo biti ključno u donošenju takve odluke.

Nezadovoljstvo roditelja iskazano je i potpisivanjem peticije protiv uvođenja Eksperimentalnog programa. U kratkom roku skupljeno je 60 posto potpisa (jedan učenik – jedan potpis), napominju.

Roditelji se pozivaju na Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, čl. 135, stavak 3. po kojem za svako sudjelovanje u Eksperimentalnom programu škola mora imati njihovu suglasnost. 

- Škola nema suglasnost većine roditelja te su roditelji, na sastanku s ravnateljem g. Bošnjakom i predsjednikom Školskog odbora g. Draganom Logožarom, održanom dana 19. svibnja 2023. godine, pozvali Školski odbor na povlačenje prijave iz Eksperimentalnog programa - navodi se.

Na prosvjed su pozvani svi roditelji i djeca navedenih škola, svi zaposlenici škola te ostali građani koji žele podržati stav nezadovoljnih roditelja.

Od 17 do 18 sati trajat će okupljanje u dvorištu Stare Škole, nakon čega slijedi šetnja ulicama grada i povratak u dvorište Stare škole.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.