Vijesti / Društvo

vž kalendar

Krajem 19. stoljeća u Varaždinu je utemeljena udruga 'Industrijalno društvo'

Krajem 19. stoljeća u Varaždinu je utemeljena udruga 'Industrijalno društvo'
Ilustracija

Imali su zadaću otvarati tvornice u gradu, a zaslugom društva u Varaždin je preseljena tvornica stolica.

23.5.1970. U Varaždinu je u 61.godini umro Božidar Vančik, pravnik, kulturni djelatnik, pjesnik, lingvista, esperantista. U „Hrvatskom književnom listu“ i „Biltenu interstena“ objavljivao je znanstvene studije o razlikama između hrvatskog i srpskog jezika, uređivao esperantske časopise, pisao pjesme, prevodio na esperanto. Bio je svestrano angažiran u varaždinskom ogranku Matice hrvatske.

23.5.1893. U Varaždinu je utemeljena udruga „Industrijalno društvo“ sa zadaćom otvaranja tvornica u Varaždinu. Prvi predsjednik bio je Stjepan plemeniti Daubah iz Slanja. Zaslugom društva ujesen 1893.godine iz sela Drenovo preseljena je u Varaždin tvornica stolica iz masovno savijenog drveta iz koje se razvila tvornica Tonet - Mundus.

23.5.1782. U lepoglavskom pavlinskom samostanu umro je kipar Aleksije Keniger. Rodio se u Tirolu, djelovao je u sjevernoj Hrvatskoj i u dvadesetak godina stvorio značajan opus radeći oltare i propovjedaonice po crkvama. Njegovi se kiparski radove nalaze u lepoglavskoj crkvi te crkvi svetog Ivana na Gorici.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.