Vijesti / Društvo

MRAČNI PRIPOVJEDAČ

Večer s Drakulom ovoga petka: Bit će riječi o povijesti ove najutjecajnije svjetske gotičke novele

Večer s Drakulom ovoga petka: Bit će riječi o povijesti ove najutjecajnije svjetske gotičke novele
Mračni Pripovjedač

Na dan 26. svibnja 1897. u londonskim se knjižarama pojavila knjiga koja je u početku ostala gotovo nezamijećena...

Varaždinski Mračni Pripovjedač iliti Kristijan Petrović i Nakladnička kuća Stanek pozivaju vas da 26. svibnja u 20 sati dođete u Caffe Bar 'Madera' u Varaždinu i s njima proslavite 126. obljetnicu izdavanja romana 'Dracula' Brama Stokera. O toj će temi prigodno pričati The Dark Storyteller, koji preporuča da sa sobom ponesete i češnjak. 

- Te davne 1897. godine, 26. svibnja, u nekoliko se londonskih knjižara pojavila jedna knjiga, ispočetka gotovo neprimijećena - stoji u najavi. - U to doba moderne žute korice s krvavo crvenim ispisanim naslovom polako su, ali sigurno, počele privlačiti interes tadašnje čitalačke javnosti, a uskoro se počelo i pričati o samoj radnji romana, koji je u kratkom vremenskom periodu postao predmet kako kritika, tako i pohvala. Pa, ipak, u samom početku zanimanje za taj roman nije bilo dovoljno kako bi njegovom autoru donio ikakvu znatniju financijsku korist.

Abraham Bram Stoker, kada je napisao Draculu, za što mu je trebalo sedam godina, nije ni znao kako će pokrenuti pravu lavina ponovnog interesa naspram mračnog slavenskog folklora u kojem glavnu riječ imaju - vampiri, napominje Petrović. 

- Nije znao kako će njegov zlikovac tijekom vremena doživjeti preko 300 ekranizacija te mnogih interpretacija kako u stripu tako i u animiranom filmu. Nije znao ni da je uspio napisati roman koji će postati jedan od najprevođenijih djela u povijesti književnosti, s bezbroj izdanja diljem svijeta. Nije znao kako će upravo zbog Dracule neki autori podosta godina kasnije postati najpoznatiji svjetski pisci horrora - kaže varaždinski Mračni Pripovjedač. 

Povodom 126. obljetnice nakladnička kuća Stanek izdat će 500 novih tvrdo ukoričenih primjeraka ovog i danas začudnog djela zbog kojeg još uvijek, pogotovo onima koji ga čitaju prvi puta, prolaze žmarci.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.