Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

Krajem 16. stoljeća donesena odluka o većoj cijeni dobrog vina, loše nije imalo cijenu

Krajem 16. stoljeća donesena odluka o većoj cijeni dobrog vina, loše nije imalo cijenu

Gradsko vijeće Varaždina na sjednici donijelo je odluku o cijenama vina.

28.5.1890. U Možđencu kraj Novog Marofa otvorena je privatna bolnica „Saluti“ namijenjena liječenju ljudi ovog siromašnog kraja. Na poticaj grofice Lujze Erdedi bolnicu su osnovali i uzdržavali grofovi Erdedi čiji su vlastelinski liječnici vodili brigu o bolesnicima a njegovateljice su bile milosrdne sestre. U bolničkim sobama moglo se liječiti dvadesetak bolesnika. Bolnica je radila do kraja Prvog svjetskog rata 1918.godine.

28.5.1593. Gradsko vijeće Varaždina na sjednici donijelo je odluku o cijenama vina u gradu prema kojoj se pinta dobrog vina smjela prodavati po 12 denara. Vino „jednostavne“ kvalitete moglo se prodavati po 10 denara a loše vino nije imalo cijenu, prodavalo se nagodbom prodavača i kupca. Kvalitetu vina procjenjivali su tržni nadzornici.

28.5.1882. U Zagrebu je u 48.godini umrla Ivana Bajza, udata Slavik, jedna od najznačajnijih hrvatskih glumica 19.stoljeća. Rodila se u Novom Marofu 12.prosinca 1834.godine. Prvi nastup u maloj hrvatskoj kazališnoj družini u Zagrebu imala je 1856. godine u komediji «Dva pištolja». Zajedno sa Karolinom Norveg, Androm Mandrovićem i braćom Frojdenrajh bila je oslonac u djelovanju hrvatskog dramskog ansambla. Odigrala je više od stotinu uloga u zagrebačkom kazalištu, među njima mnoge glavne od kojih su najzapaženije bile uloga Teute i istoimenoj Demeterovoj drami, Ivane u Šilerovoj «Djevici Orleanskoj», Emilije u Šekspirovom «Otelu».

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video