Vijesti / Društvo

vž kalendar

Prije 20 godina u teškoj prometnoj nesreći u Miškininoj poginula trojica nogometaša Varteksa

Prije 20 godina u teškoj prometnoj nesreći u Miškininoj poginula trojica nogometaša Varteksa

Sjećanje na mlade nogometaše koji su tragično izgubili život - Silvestar Sabolčki, Kristijan Kitner i Krunoslav Sabolić.

30.5.1910. U Beču je u 76.godini umro Imbro plemeniti Josipović, političar, vlastelin Jalkovca i Jakovlja. Bio je 20 godina zastupnik grada Varaždina u Hrvatskom saboru. Imbro plemeniti Josipović jedan je od najzaslužnijih za gradnju Zagorske željezničke pruge od Varaždina do Zagreba.

30.5.1895. Gradski magistrat Varaždina donio je odluku o kupnji zemljišta na kraju Miličke ulice (danas Ulice braće Radić) veličine 3 rali i 585 četvornih hvati. Na tom prostoru sagrađena je nova gradska bolnica, jednokatna zgrada u kojoj je bilo mjesta za stotinu bolesnika.  Gradnja bolnice je dovršena 1898.godine.

30.5.1848. Na velikoj skupštini Varaždinske županije koja je protekla u rodoljubnom zanosu tadašnjih revolucionarnih gibanja, zaključeno je da se grofovima Erdödijevima, vlasnicima staroga grada, ne priznaje nasljedno pravo velikih župana Varaždinske županije. Zastavu obitelji Erdödy, dotadašnju županijsku, zamijenili su novom zastavom i grbom. Nova zastava imala je crveno-bijelo-plavu boju, na jednoj strani bio je županijski grb i napis „Županija Varaždinska 1848“ i s druge strane slika Majke Božje i tekst „Budi nam u pomoć“. Na županijskim pečatima latinski je jezik zamijenjen hrvatskim jezikom.

30.5.2003. U ranim jutarnjim satima 30. svibnja 2003.godine u Miškininoj ulici u Varaždinu u teškoj prometnoj nesreći smrtno su stradala trojica mladih varaždinskih nogometaša: dvadesettrogodišnji godišnji Silvestar Sabolčki, dvadesetogodišnji Kristijan Kitner i dvadesetčetverogodišnji  Krunoslav Sabolić. Zbog prevelike brzine vozač je izgubio kontrolu nad vozilom, udario u metalne stupove javne rasvjete pri čemu se automobil prepolovio, mladići ispali iz njega i od zadobivenih ozljeda na mjestu umrli. Sabolčki je bio jedan od najtalentiranijih hrvatskih nogometaša i reprezentativac, Kitner i Sabolić igrali su za najbolje mlade hrvatske nogometne selekcije. Sva trojica ponikla su u Varteksovoj nogometnoj školi. Na sprovod tragično stradalim varaždinskim sportašima došao je ogroman broj poklonika nogometa, sportaša i predstavnika klubova iz cijele Hrvatske.  

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video