Vijesti / Društvo

zajednica sportskih udruga

Varaždinska biciklijada namijenjena je svima: Ruta je duga 18 kilometar

Varaždinska biciklijada namijenjena je svima: Ruta je duga 18 kilometar
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Ovog vikenda.

Na sam Svjetski dan bicikala, u Varaždinu će se održati već tradicionalna Varaždinska biciklijada, a njeno 22. izdanje najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije. Riječ je o popularnoj sportsko-rekreativnoj manifestaciji, namijenjenoj svim građanima, od onih vrtićke dobi, pa do onih nešto starijih, koja će se u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina i Brdsko-biciklističkog kluba ASI te uz pomoć Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin i pod pokroviteljstvom Grada, održati u subotu.

Budući da je glavni cilj Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina razvoj rekreacije i uključivanje što većeg broja građana u sportske aktivnosti, biciklijada je u potpunosti besplatna, a njena ruta nije zahtjevna te ju savladati može svatko. Naglasila je to i Anica Sitar, stručna suradnica u Zajednici sportskih udruga, dodavši kako u organizaciji ovakvih i sličnih manifestacija uvijek imaju i podršku Grada Varaždina.

- Ruta je kružnog karaktera, dužine oko 18 kilometara, bez uspona tako da je prilagođena i djeci sve od vrtićke dobi, ali i starijim osobama. To se pokazalo i prethodnih godina budući da su je svi uspjeli bez problema savladati i upravo iz tog razloga nosi epitet obiteljske biciklijade – poručila je Sitar.

Okupljanje sudionika i registracija sudionika počinju u 9 sati na Kapucinskom trgu, odakle 22. Varaždinska biciklijada i starta i to s početkom u 10 sati. Kako je najavila Sitar, organizatori su za prvih 300 sudionika osigurali i majice, a cijelu rutu osiguravat će i policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin te hitna pomoć.

- Po završetku, odnosno dolasku na cilj kod Stare vage nastavljamo s prigodnim druženjem. Za sve sudionike osiguran je topli obrok, a za djecu ćemo napraviti i natjecanje u spretnosti vožnje biciklom. Djeca će biti podijeljena u dvije kategorije, malo mlađi - guralice i nešto stariji - biciklići, a sve će se odviti uz podršku članova Brdsko biciklističkog kluba ASI. Članovi Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin će na cilju ljudima mjeriti razinu šećera u krvi i tlak – rekla je Sitar, zahvalivši Gradu Varaždinu na kontinuiranoj podršci te partnerima koji su se uključili u organizaciju biciklijade.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika, Miroslav Marković, poručio je kako je biciklizam nešto što određuje Grad Varaždin te kako je njihov cilj da što više ljudi počne koristiti bicikl.

- Ova biciklijada je prilika da se svi zajedno bolje upoznaju i podruže, a ono što je na Gradu, posebno za ovakve aktivnosti koje su tradicionalnog karaktera, je da radi puno više na infrastrukturi za biciklizam. Prema pravilniku biciklističke infrastrukture ja sam se obavezao, kao sam biciklista, kao netko tko zaista voli i na posao otići na biciklu i koristiti ga što više, da naš grad bude sigurno mjesto za bicikliste. Imali smo prilike u prošlosti vidjeti kada se nije radilo po pravilima struke, kako to liči kad se ne radi na način na koji se treba raditi – rekao je Marković.

Istaknuo je da im je želja da biciklistička infrastruktura bude što sigurnija te da postepeno mijenjaju navike sugrađana kako bi što manje koristili automobile, a što više bicikl.

Inače, Grad Varaždin je jedini grad u Republici Hrvatskoj koji je postao članom Europske biciklističke federacije, a Marković je najavio kako će primjere dobre prakse iz Europe nastojati primijeniti i u Varaždinu.

- Ukidati neka parkirna mjesta, pretvarati ulice u jednosmjerne ulice te na taj način povećavati mogućnosti da na što više mjesta građani mogu doći biciklom – poručio je Marković pozvavši sugrađane da se odazovu subotnjoj biciklijadi te pokažu da je Varaždin grad koji teži biti gradom bicikala.

Rutu je predstavio Janko Gušić, predsjednik Brdsko biciklističkog kluba ASI, koji je pozvao sve građane da se pridruže ovoj tradicionalnoj, obiteljskoj biciklijadi. Ruta polazi s Kapucinskog trga prema Kućan Marofu te prolazi kroz Zbelavu i Trnovec odakle se vozi prema Areni Varaždin te vraća na cilj kod Stare Vage.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video