Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan obavljen je izravni radijski prijenos nogometne utakmice iz Varaždina

Na današnji dan obavljen je izravni radijski prijenos nogometne utakmice iz Varaždina

Tekstilac je pobijedio Hajduk 3:0...

2.6.1946. Prvi izravni radijski prijenos nogometne utakmice iz Varaždina obavljen je 2. lipnja 1946. godine sa utakmice Hrvatske lige između «Tekstilca» i splitskog «Hajduka» u kojoj su Varaždinci pobijedili s 3:0. Za taj prijenos tehničari Radio Varaždin napravili su posebni prijenosni primopredajnik, a na starim tribina stadiona postavljena je drvena kabina iz koje su novinari reporteri Antun Golob i Drago Krnoul prenosili drugo poluvrijeme utakmice. O dobroj tehničkoj kvaliteti govori podatak da se prijenos mogao slušati i u Zagrebu. Na kraju prvenstva Hrvatske lige 1946. godine momčad «Tekstilca», preteča današnjeg «Varteksa», osvojila je četvrto mjesto - iza «Hajduka»,» Dinama» i zagrebačke «Lokomotive».

2.6.1884. Prigodom obilježavanja dvadesete obljetnice osnivanja prvog Hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva, u Varaždinu je održana glavna skupština Vatrogasne zajednice Hrvatske. Skupštinari su zaključili da se u cilju unaprjeđenja vatrogastva u Hrvatskoj uvede putujući vatrogasni učitelj i na tu dužnost imenovali su Mirka Kolarića, pročelnika varaždinskih vatrogasaca. Godine 1884. u varaždinskom vatrogasnom društvu bilo je 8 počasnih članova, 151 podupirući član i 91 aktivni član. Zapovjednik vatrogasaca bio je Vlado Šnap. Nakon vatrogasne skupštine na Banskom trgu u Varaždinu održana je velika javna vježba.

2.6.1877. U zagrebačkim „Narodnim novinama“ objavljena je vijest da je u Varaždinu počelo djelovati gombalačko društvo u koje se upisalo 40 članova. Prvi predsjednik varaždinskog društva za tjelovježbu bio je Slavoljub Pump, a tajnik Josip Plantić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video