Vijesti / Društvo

slučaj zambija

Sretan kraj za oslobođene Hrvate: Danas ujedinjenje s djecom pa povratak kućama

Sretan kraj za oslobođene Hrvate: Danas ujedinjenje s djecom pa povratak kućama
Staf Media Consultancy/Pixsell

'Sud ih je oslobodio, ali sad još samo da sretno doputuju kući, da se zagrlimo', kazala je ranije Mirjana Magić iz Gornjeg Kućana kod Varaždina. čiji je sin Damir sa suprugom bio zatvoren u Zambiji.

Na putu za Hrvatsku ovog bi se se petka, ne zakomplicira se stvar, moglo naći osmero Hrvata i njihova djeca posvojena iz DR Konga, nakon što je ovog četvrtka odlukom sutkinje u Ndoli završenja njihova borba sa zambijskim pravosuđem. Gotovo šest mjeseci od njihovog uhićenja u zračnoj luci službeno je odbačena optužnica protiv njih za sumnju u trgovanje djecom. 

Vezana vijest:

zambija SLUČAJ IZ ZAMBIJE Slučaj iz Zambije: Sutkinja pročitala odluku, Hrvati su oslobođeni!

Iako su mediji jučer prenosili kako su Hrvati stigli pred novi zid, i to od strane imigracijskog ureda koji navodno nije htio pustiti djecu unatoč sudskom nalogu, Večernji list doznao je kako se radilo o običnoj tehnikaliji, a djeca će s njima biti ujedinjena danas kad se riješe administrativne formalnosti, što se jučer nije moglo obaviti i to zbog radnog vremena. 

Hrvatski veleposlanik Tomislav Bošnjak u Zambiji još je u četvrtak potvrdio za HRT kako su Hrvati dobili svoje putovnice, a on će biti s njima sve dok ne otputuju. Trenutno najveći problem u njihovom povratku vidi u tome što letova iz Ndole nema svaki dan.

- Na primjer, prekosutra je ograničeno, sutra će možda biti let ako sve formalnosti okončamo itd. Međutim, bit će doma čim bude moguće i bit će doma u što kraćem roku - poručio je u četvrtak. 

Nakon što se riješe svi papiri i ispune svi uvjeti, Hrvati će s djecom krenuti put Hrvatske. Vijest o odbacivanju optužnice sa suzama u oku dočekala je roditelje uhićenih Hrvata koji će osim svoje djece u Hrvatskoj pružiti dobrodošlicu i unucima.

– Dok ih ne vidim pred sobom, neću vjerovati da su slobodni. Ne usudim se više veseliti. Već su ih puštali pa vraćali iz aviona. Sud ih je oslobodio, ali sad još samo da sretno doputuju kući, da se zagrlimo – kazala je ranije Mirjana Magić iz Gornjeg Kućana kod Varaždina, čiji je sin Damir sa suprugom Nadicom bio zatvoren u Zambiji.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.